Jan Rudzinskij: Kouzlo akrobatického týmu Flying Bulls spočívá v tom, že se ve formaci stále vzájemně vidíme

18. duben 2023

Skupinová akrobacie patří k nejtěžším disciplínám, které můžete na leteckých dnech vidět. Nejlepší show na světě nabízí bezpochyby The Flying Bulls Aerobatics Team. Čtyři letadla a 4 čeští piloti v kokpitech. Jan Rudzinskyj je naším hostem.

The Flying Bulls je česká akrobatická skupina. Tým létá se čtyřmi letadly XtremeAir Sbach 342, lakovanými v barvách jejich sponzora, energetického nápoje Red Bull

Se svými stroji létají rychlostí až 400 kilometrů za hodinu a během sestavy se dostávají i do blízkosti dvou metrů. V rámci show předvádějí neuvěřitelné akrobatické prvky. Všichni piloti si musí absolutně věřit, protože jen sebemenší zaváhání jednoho z nich, může znamenat tragický karambol.

Pro celý tým je nejdůležitější trénink, před každou sezonou stráví muži této letky víc jak deset tréninkových hodin. Během letů jsou ve vzduchu patnáct až dvacet minut, dvakrát nebo třikrát za den. Víc tělo nezvládne, protože lety jsou nesmírně fyzicky náročné. Všichni piloti se musí udržovat v dobré kondici.

Česká akrobatická skupina poprvé vznikla už v roce 1958 a během chvíle si dokázala vydobýt světové jméno. Dlouhá léta létala na strojích Zlín 50. Kvůli komunistickému vedení republiky sice museli akrobaté svou činnost v roce 1982 ukončit, ale o osm let později už opět mohli létat na největších světových leteckých show. Od roku 2000 má skupina létá pod názvem The Flying Bulls Aerobatic Team. Aktuálně můžete piloty vidět v letadlech XtremeAir 42.

The Flying Bulls Aerobatics Team uvidíte na Dni ve vzduchu 29. a 30. dubna 2023 na letišti AK Plasy. Podrobnosti k akci řekl ve vysílání za organizátory Jiří Pěč.

Spustit audio