Jarní kuřátko pečené v nádivce. Oběd pro dva

Tento báječný, rychlý a chutný pokrm se velice dobře připravuje v remosce, která je poslední dobou opět velmi ceněna. Jednak proto, že zabere v kuchyni málo místa, ale hlavně pro malou spotřebu elektrické energie.

Ingredience
  • 1 jarní kuřátko o hmotnosti cca 400 g (2 kuřecí stehna)
  • 40 g vlahého másla
  • 1 lžička kmínu
  • Na nádivku: 4 rohlíky nebo housky
  • 10 lžíc mléka nebo zeleninového vývaru
  • 2 - 3 vejce
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 100 g šunky nebo šunkového salámu
  • petrželová nať
  • sůl
  • sádlo na vymazání a strouhanka na vysypání pekáče nebo zapékací misky

Kuřátko omyjeme a osušíme. Celé potřeme vlahým máslem, osolíme, sůl do kůže kuřátka dobře vetřeme a potom posypeme kmínem. V chladu necháme cca ½ hodiny odležet.

Zatím připravíme nádivku. Rohlíky nebo housky nakrájíme na drobné kostičky a necháme v troubě při nízké teplotě trochu oschnout. Potom je zvlhčíme mlékem nebo vývarem, přidáme žloutky, drobně nakrájenou šunku, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, drobně pokrájenou petrželovou nať, osolíme a vše opatrně promícháme, abychom neporušili mozaiku nádivky. Z bílku ušleháme tuhý sníh, který do směsi lehce vmícháme. Nádivku rovnoměrně rozestřeme do předem tukem vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky nebo pekáče, do středu nádivky položíme připravené kuřátko.

Jarní kuřátko pečené v nádivce - před pečením

V předehřáté troubě pečeme cca 40 – 50 minut při 170°C – podle druhu trouby. Během pečení kuřátko potíráme zbylým máslem.

Upečené rozpůlíme na dvě poloviny, zrovna tak i nádivku. Naservírovaný pokrm doplníme čerstvou zeleninou.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko