Jde to i jinak

16. červen 2011
Publicistika

Nemá smysl zastírat, že každá stávka znamená pro občany celou řadu komplikací. Dvojnásob to platí o stávce organizované odbory v dopravě. Naštěstí pro cestující veřejnost nemá nynější protivládní akce všude stejnou intenzitu. Postoje některých odborářů v Karlovarském kraji si všímá Lubomír Stejskal.

Kdyby měl prostý občan brát vážně všechna vyjádření obou stran současného konflitu mezi odbory a vládou, musel by se rozpůlit. Z úst premiéra a ministra financí jsme slyšeli, že jejich nejvyšším zájmem je obrana nevinných lidí. O kvalitu života prostých zaměstnanců a jeho lepší sociální parametry jde zase odborovým bossům. Někde mezi tím stojí občan a klade si otázku, jak na něj stávka v dopravě dopadne. Doufá, že nebude obětí vážného sporu se zaměstnavatelem kvůli porušení pracovního řádu. Ne každý pracovník dojde do zaměstnání pěšky, ne každý má osobní automobil. Nechat se do firmy dopravit taxislužbou může znamenat, že ten den bude dotyčný pracovat zadarmo. Povzbudivé není ani varování právníků, kteří v médiích opakovaně upozorňovali, že stávka v dopravě nepatří mezi uznané překážky na cestě do zaměstnání. Snad jedině blokáda komunikací. Tady je zase problém, kdo dá lidem o takové blokádě potvrzení. To jsou ryze praktické otázky, kterým se nelze vyhnout, i kdyby měli odboráři ve věci chystaných reforem tisíckrát pravdu.

Ministr Kalousek v televizi řekl, že pro ty pracovníky ministerstva, kteří kvůli stávce a blokádám přijdou do úřadu pozdě, bude mít pochopení. Budou mít ale stejné pochopení šéfové privátních firem v regionu? Z tohoto úhlu pohledu je zřejmé: čím menší ochromení dopravy nastane, tím možná hůře pro představitele odborů v Praze, zato ale lépe pro obyčejné lidi. Proto je na místě ocenit postup některých odborářů v Karlovarském kraji. Těch, kteří se rozhodli, že když nebudou jezdit vlaky, zůstanou v provozu autobusy. Pokud tento slib dodrží, zaslouží za svůj kompromisní přístup ocenění. Regionální odborový lídr Tomáš Gazárek pro agenturu ČTK uvedl: „Vládní reformy jsou asociální. Když však nevyjedeme, odnesou to zase hlavně obyčejní lidé.“ Proto podpoří stávku podpisovou akcí a rozdáváním letáků.

Logo

Prezident Václav Klaus během návštěvy Plzeňského kraje začátkem týdne prohlásil, že on sám by stávkující dopraváky nahradil soukromníky a rebelující zaměstnance propustil. Je to samozřejmě nereálné a sociálně neprůchodné. Tragické by ovšem bylo, kdyby trestáni měli být ti, kdo sice nestávkují, ale kvůli stávkujícím jsou nuceni porušit pracovní řád své firmy a dostat se tak na její černou listinu. Nedělejme si iluze, že něco takového se v naší verzi kapitalismu nemůže stát.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.