Je nejvyšší čas sklidit kotvičník zemní, aby nechytil plísně

Jak upozorňuje bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová, chladné noci a ranní rosa kotvičníku neprospívají. Přispívají k napadení rostliny plísněmi.

„Kotvičník můžeme sklízet i s kořeny, je léčivý celý. Nejvíc léčivá jsou semena, po nich kořeny a pak zbytek rostliny,“ říká Štěpánka Janoutová. Kotvičník si nasušte, můžete si z něj také připravit tinkturu. Které zdravotní potíže tato bylina pomáhá léčit? Navzdory všeobecnému přesvědčení, kotvičník není určený jen pro muže.

Září je doba poslední bylinkové sklizně. Podle autorky květinových kuchařek a lektorky vaření z jedlých rostlin Jany Vlkové si můžete nastříhat šalvěj lékařskou, smil italský nebo dobromysl. Jak sušené bylinky nejlépe zpracovat na prášek?

Už jste si vyladili domov do podzimních tónů? S tipy na podzimní dekorace přichází lektorka výtvarných technik Lenka Kohoutová.

Zveme např. na Výstavku hub 9. a 10. 9. v Arboretu Sofronka v Plzni-Bolevci, na zahrádkářskou výstavu 16. 9. v kulturním domě v Holýšově a na 20. Hornobřízské vinobraní 16. 9. na hřišti u sokolovny v Horní Bříze.

Dva méně známé suchohřiby z okruhu babky představuje Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň. Jedná se o hřib červený a hřib meruňkový. Oba jsou jedlé. Kde rostou a jak vypadají?

Čím na podzim hnojit? Jak využít chlévský hnůj, slepičince a kobylince? Je možné hnojit popelem ze dřeva? Odpovídá odborný instruktor Českého zahrádkářského svazu Josef Vačkář.

Spustit audio