Jemná rajčatová omáčka z protlaku
Tahle omáčka by se dala nazvat třeba také „rajskou vzpomínkou“ na maminčinu či babiččinu kuchyni. Je velmi oblíbená jak u dětí, tak dospělých. Poslední dobou se v některých domácnostech příliš nevaří, prý pro delší dobu přípravy. Ale dnešní recept dokazuje, že tomu tak není, že i „klasika“ české kuchyně se zvládne rychle.
- 50 g másla
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 2 lžíce strouhaného perníku (konzumní perník)
- 1 menší cibule
- 150 g rajčatového protlaku
- citrón
- cukr
- špetka tymiánu
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- špetka mletého badyánu
- kousek celé skořice
- sůl
- 750 ml hovězího vývaru
- 250 ml sladké smetany
Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Za stálého míchání postupně přiléváme prochladlý vývar a přivedeme k varu. Pak přidáme protlak, nastrouhaný perník, všechno koření, cukr, sůl a dobře promícháme. Přiklopíme poklicí a cca 15 minut provaříme. Hotovou omáčku procedíme, podle chuti okyselíme citrónovou šťávou, dosladíme či dosolíme a zalijeme smetanou. Přivedeme k varu a dále již nevaříme.
Podáváme ji k vařenému hovězímu masu, drůbeži nebo k plněným paprikám. Doporučená příloha: kynutý, houskový nebo jemný knedlík, dušená rýže, těstoviny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.