Jemná rajčatová omáčka z protlaku

Konfitovaná hovězí líčka, rajská omáčka

Tahle omáčka by se dala nazvat třeba také „rajskou vzpomínkou“ na maminčinu či babiččinu kuchyni. Je velmi oblíbená jak u dětí, tak dospělých. Poslední dobou se v některých domácnostech příliš nevaří, prý pro delší dobu přípravy. Ale dnešní recept dokazuje, že tomu tak není, že i „klasika“ české kuchyně se zvládne za 40 minut.

Suroviny na 4-6 porcí:

50 g másla
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhaného perníku (konzumní perník)
1 menší cibule
150 g rajčatového protlaku
citrón
cukr
špetka tymiánu
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
špetka mletého badyánu
kousek celé skořice
sůl
750 ml hovězího vývaru
250 ml sladké smetany

Postup:

Na másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.

Přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku.

Za stálého míchání postupně přiléváme prochladlý vývar a přivedeme k varu.

Pak přidáme protlak, nastrouhaný perník, všechno koření, cukr, sůl a dobře promícháme. Přiklopíme poklicí a cca 15 minut provaříme.

Hotovou omáčku procedíme, podle chuti okyselíme citrónovou šťávou, dosladíme či dosolíme a zalijeme smetanou. Přivedeme k varu a dále již nevaříme.

Podáváme ji k vařenému hovězímu masu, drůbeži nebo k plněným paprikám.

Doporučená příloha: kynutý, houskový nebo jemný knedlík, dušená rýže, těstoviny.

Celková doba přípravy vám potrvá 40 minut.