Jemné bramborové knedlíky
Jemná chuť a celkem snadná příprava jsou předností těchto knedlíků. Jsou výtečné a jen stěží najdou konkurenci k pečené huse s jablky, jejíž recept jsme uvedli v této relaci minulý týden.
Suroviny na 6–8 porcí:
750 g ve slupce vařených brambor
100 g bramborového škrobu
120 g hrubé krupice
2 vejce
4 rohlíky
sůl
Postup:
Uvařené a vychladlé brambory oloupeme a prolisujeme, nebo nastrouháme. Přidáme k nim bramborový škrob, krupici, vejce, osolíme a propracujeme.
Do těsta nakonec přidáme na drobné kostičky nakrájené rohlíky a opět propracujeme. Těsto necháme v chladničce hodinu odpočinout.
Po této době z těsta vytvoříme čtyři stejně velké šišky, které lehce obalíme v bramborovém škrobu.
Vaříme v mírně osolené vodě cca 20 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme na 1 cm silné plátky.
Celková doba přípravy vá potrvá přibližně 1 hodinu.
Související
-
Pečená husa
V tomto receptu pokračujeme ve svatomartinských receptech. Recept na husu pečenou s jablky je trochu jiný, než jsme zvyklí...
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.