Jemný holandský řízek
Lahodné, šťavnaté a jemné holandské řízečky jsou oblíbené dospělými a také i dětmi. Jejich příprava je nenáročná, ekonomicky nás také příliš nezatíží a proto si je v hojné míře můžeme občas dopřát. Velmi dobré jsou teplé, kdy z nich pomalu vytéká rozehřátý sýr, ale ani studenými nelze pohrdnout. S dobrým chlebem a sladkokyselou okurkou mohou být dobrou večeří. Ovšem jen v tom případě, když nějaký ten řízek od oběda zbude.
- 500 g mletého vepřového masa z plece nebo bůčku
- 100 - 150 ml mléka
- 200 g tvrdého sýra typu eidam
- mletý pepř
- sůl
- vejce a strouhanka na obalení
- olej na smažení
Jemný holandský řízek
Postup:
Mleté maso vložíme do skleněné nebo porcelánové mísy, osolíme, opepříme, přilijeme mléko a vše dobře promícháme. Mísu s masem zakryjeme fólií a v chladničce necháme několik hodin, nejlépe přes noc, proležet. Pak do masité směsi přidáme nastrouhaný sýr a opět promícháme. Z hmoty tvoříme placičky, které máčíme v rozšlehaných vejcích a obalujeme ve strouhance. Smažíme z obou stran v rozpáleném oleji do zlatavého zabarvení.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, bramborová kaše, pečivo a čerstvá nebo nakládaná zelenina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.