Jindra Klímová: Naše heslo - smart!

16. červenec 2012
Publicistika

Slovo reforma ztrácí důstojnost, domnívá se Jindra Klímová. Alespoň to tvrdí v následujícím příspěvku. Má název: "Naše heslo - smart!"

Slůvko smart - chytrý, inteligentní - vévodí naší době. Ovládlo ji. Už všichni víme a také se o tom stále častěji přesvědčujeme, že mnohé kolem nás už je a bude ještě chytřejší. Počítače, mobily, televize, auta, pračky, ledničky, ale také tomografy, kamery, seismografy a stovky dalších přístrojů. To všechno proto, aby se nám usnadnil a zkvalitnil život. Abychom si lépe věděli rady do budoucna. Jenom pro jednu oblast jako by to neplatilo. Pro veřejný život, pro správu státu, kde všechnu žádanou práci nezastávají ty systému naučené a podřízené čipy, spoje a součástky, ale lidé se svými schopnostmi, ale i se všemi svými nectnostmi. A v tom to bude...

Tím se stalo, že občanu této krásné a vzdělané země zatrne, slyší-li slovo reforma, ba někdy ještě výhrůžněji - revoluce v dosavadním systému. Premiér naší vlády Petr Nečas mnohokrát zopakoval, že tahle vláda musí držet pohromadě, aby se uskutečnily všechny nutné reformy. A přesto za dva roky ze své šestnáctičlenné vlády odvolal už deset ministrů, čímž dosáhl v personální politice rekordu. Někteří byli neřízenými střelami ve svých záměrech a rozhodnutích, jiní kázali vodu a popíjeli víno. Kdyby šlo o přístroj, také by to byla vážná porucha a výrobce by ztratil dobrou pověst.

U nás doma zase vévodí našemu času slůvko reforma - tedy změna. V hledáčku problémů je zaostřeno na šetření. Máme vládu "rozpočtové kázně". Jenomže nějak se stalo, že za pouhých pět let stihly údajně pravicové úsporné vlády státní dluh více než zdvojnásobit, takže už překročil výši jednoho a půl biliónu. Nám bylo oznámeno, že v průměru každý Čech už dnes dluží přes 150.000 Kč. Nedaří se vybírat daně, které - aby se jich prý vybralo víc - vláda Mirka Topolánka snížila, ani po reformě, kdy je vláda Petra Nečase zase zvýšila - také proto, aby se vybralo víc. Nu, nepovedlo se.

Do letní prázdninové nálady vážně zasáhla reforma státních maturit, která přidělala vrásky mnoha učitelům i žákům. Nepovedlo se. Ministerstvo práce a sociálních věcí uspěchaně spustilo nový informační systém pro výplatu a administraci sociálních dávek. Starostí přibylo těm nejchudším i rodinám s dětmi. Nepovedlo se. Minulý týden přinášela média zprávy o tom, jak vyhořel nový registr vozidel přichystaný ministerstvem dopravy, zatím plný chyb v údajích, který pomíchal data a nebyl schopen nastavit tisk na vydávání potřebných dokladů. Nepovedlo se. Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který ještě před týdnem netušil, že se stane ministrem, hned druhý den po svém jmenování prohlásil, že ví jak ušetřit a má představu o novém uspořádání věznic. I když se ještě samozřejmě nestihl s nikým o tom poradit. Měl ale potřebu tuhle odvahu rychle vykřičet, protože bývalý ministr odešel údajně kvůli tomu, že se mu šetřit nechtělo a naopak žádal další finance. A zdravotnické odbory vyzývají k demisi dalšího ministra, tentokrát zdravotnictví Leoše Hegera, kterému vytýkají, že jeho řízení a chystané reformy vytvářejí ve zdravotnictví chaos. Takže po rázném vykročení k rušení některých nemocnic i snížení počtu lůžek - váhá. Nepovedlo se.

Dluhová past


Každá reorganizace stojí daňové poplatníky mnoho peněz. Metoda pokus - omyl asi není nejlepší. A to nejhorší na ní je, že bere slovu reforma důstojnost. Co takhle přidat k němu další pojem - smart? Jenomže to by znamenalo chytré, inteligentní a promyšlené reformy, ne nějaké výhodné zakázky pro přátelské firmy! Přece jen: technika a citlivé osudy lidí, to je něco docela jiného.

autor: Jindra Klímová
Spustit audio