Jindra Klímová: O umění dobře vysvětlovat

22. říjen 2012
Publicistika

Výsledky krajských voleb jsou aktuálně nejčastějším zdrojem komentářů. Nejinak to bude v následujícím příspěvku Jindry Klímové.

Ten povzdech teď slýcháme na každém kroku: volby prý dopadly tak jak dopadly proto, že vládnoucí strany neuměly dost dobře vysvětlit blahodárnost svých politických programů. Potřebnost, ba nutnost nových zákonů a opatření. Kdyby tomu tak skutečně bylo, jsme my, občané hluboce nechápaví a nebo zlomyslní, snad měřítkem nejmírnějšího hodnocení svou vinou málo informovaní.

Jenomže - není přece důvod bouřit se proti vládě, která prokazuje moudrost a spravedlnost stejnou měrou jako dobře namíchaný koktejl pro klid a dobrou náladu. Vnucuje se tedy patrně otázka - jestli je možné logicky a v dobrém vysvětlit něco, co dobré není a co víc uškodí než prospěje. A nebo se znovu vrací na scénu ten prastarý totáčový vtip: "Pane doktore, mám asi nějakou vadu. Tady slyším tohle a vidím něco úplně jiného." A to je ten háček.

Dotazy diváků

Umění mluvit jako Jan Zlatoústý je sice obdivuhodné, křečovitě třímat konzervativní prapor vypadá efektně zásadově, ale lidé by mezitím nesměli prožít drahou episodu "nejlepšího ministra školství" s jeho projektem na unikátní státní maturity, hledání vhodného slova, kterým by šlo označit platby za vysokoškolskéstudium, superzakázku na sKarty s problematickým vyplácením sociálních dávek, přítrž zákonem slíbené valorizace důchodů, zvyšování daní na nejpotřebnější potraviny a léky, prostě toho všeho, co se dotýká každé rodiny. A na druhé straně vidět na vlastní oči množící se nejasnosti kolem zdravotnictví, předražené projekty a zakázky, pomalost soudů při trestání usvědčených viníků, opatrnost dotknout se zdanění lidí s platem nad 100.000 Kč měsíčně, kteří beztak pořádně zkreslují statistiku o průměrném příjmu ve státě, příslib velkorysých církevních restitucí a zase jde říct: a tak dále a tak dále.

Takže - žádná neinformovanost, jen vnímání věcí tak, jak jsou. Kolega komentátor Jiří Hanák řekl přesně, že do toho musela říznout až voličská pila. A něco zkrátit. Asi sebevědomí silného mandátu, formulovali by politici. Najednou rozvažují, že tu by šlo něco zmírnit, tu počkat. Něco takového by snad ani nikomu nemuseli pracně a takticky vysvětlovat. Prostě je to tak, umět dobře vysvětlit - je a bude základ politiky vždycky a v každé situaci.

Otázka, otazník

V říjnu a v listopadu chce objet řadu velkých měst a svolat lidi k debatě. O morálních hodnotách, které se u nás vytrácejí. Jsem moc zvědavá, zda bude umět dobře vysvětlit, že k tomu našemu chtění změnit současnost v lepší, je třeba převzít i kus vlastní odpovědnosti. Ať už jsme, či nejsme politici.


autor: Jindra Klímová
Spustit audio