Kapr na černo

Kapr dle pánů z Rožmberka s medovým přelivem

Podle receptu Mirky Kuntzmannové.

Suroviny:

2 kg vykuchaného kapra
300 g kořenové zeleniny
1 cibule
150 g másla
1 lžíce cukru
1 - 2 citróny
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhaného perníku
2 lžíce švestkových povidel
divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř)
30 g rozinek
30 g oloupaných mandlí
2 dl červeného vína
50 g vypeckovaných sušených švestek
ocet podle chuti

Postup:

Očištěného, vykuchaného, opláchnutého kapra rozdělíme na dvě poloviny, které nakrájíme na celkem cca 10 dílů. Porce ryby vložíme do osolené vařící vody a zvolna vaříme asi 12 minut. Uvařenou rybu opatrně vyjmeme z vody a odložíme.

Očištěnou a opláchnutou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme společně s částí cukru na polovině másla do světle hnědého zabarvení. Pak do zeleninového základu přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, trochu octa, přilijeme scezený vývar z ryby a zahustíme zásmažkou, připravenou z druhé části másla a hladké mouky. Dobře promícháme, přidáme strouhaný perník, divoké koření, povidla a za častého míchání vaříme nejméně 1 hodinu. Během vaření podléváme červeným vínem.

Dobře provařenou omáčku dosolíme, podle chuti přidáme cukr a citrónovou šťávu a přes síto ji propasírujeme. Na závěr do omáčky vložíme namočené rozinky a sušené švestky, makrájené na plátky a spařené, na nudličky nakrájené mandle. Podáváme tak, že porce kapra přelijeme omáčkou.

Nejvhodnější přílohou jsou kynuté knedlíky. Celková doba přípravy: cca 2 hodiny. Z uvedených surovin uvaříte 8 porcí.