Kapustové karbanátky
Kapusta je neprávem opomíjená zelenina. Množství vitaminu (skupina vit. B, C, E a K) a minerálních látek (vápník, hořčík, selen, fosfor, železo, draslík selen a síra) z ní činí velmi významnou součást našeho jídelníčku.
Suroviny na 4 porce:
400 g kapusty
3 housky nebo rohlíky
1 menší cibule
1 lžíce sádla
1 vejce
strouhanka
mletý pepř
sůl
olej na smažení
Postup:
Očištěnou kapustu uvaříme ve slané vodě doměkka a necháme ji okapat.
Na sádle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, okapanou kapustu najemno nakrájíme nebo umeleme na masovém strojku, ve vodě namočené pečivo vymačkáme a také umeleme. Všechny suroviny dáme do mísy, přidáme vejce, mletý pepř, sůl a důkladně promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou.
Ze směsi tvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme z obou stran v rozpáleném oleji.
Osmažené karbanátky položíme na savý papír, aby se vsákl přebytečný tuk.
Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, bramborové pyré nebo chléb.
Celková doba přípravy tohoto recepru trvá přibližně 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.