Kapustové karbanátky

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Kapusta je neprávem opomíjená zelenina. Množství vitaminu (skupina vit. B, C, E a K) a minerálních látek (vápník, hořčík, selen, fosfor, železo, draslík selen a síra) z ní činí velmi významnou součást našeho jídelníčku.

Suroviny na 4 porce:

400 g kapusty

3 housky nebo rohlíky

1 menší cibule

1 lžíce sádla

1 vejce

strouhanka

mletý pepř

sůl

olej na smažení

Postup:

Očištěnou kapustu uvaříme ve slané vodě doměkka a necháme ji okapat.

Na sádle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, okapanou kapustu najemno nakrájíme nebo umeleme na masovém strojku, ve vodě namočené pečivo vymačkáme a také umeleme. Všechny suroviny dáme do mísy, přidáme vejce, mletý pepř, sůl a důkladně promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou.

Ze směsi tvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme z obou stran v rozpáleném oleji.

Osmažené karbanátky položíme na savý papír, aby se vsákl přebytečný tuk.

Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, bramborové pyré nebo chléb.

Celková doba přípravy tohoto recepru trvá přibližně 1,5 hodiny.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.