Karlovarské Eurocentrum poskytlo za rok služby pro více než 4 tisíce lidí

Karlovarské Eurocentrum má za sebou rok existence. Od loňského dubna využilo jeho služeb přibližně 4300 lidí. Nejčastěji se zajímali o možnosti zaměstnání nebo studia v členských zemích Evropské unie. Eurocentrum funguje v objektu krajské knihovny a bylo otevřeno jako první regionální mimopražské pracoviště.

Zájemci o služby Eurocentra dávají přednost jeho osobní návštěvě. Z celkového počtu vznesených dotazů jich zodpověděli pracovníci Eurocentra 3921 osobně a pouze 218 telefonicky a 171 elektronickou poštou. Nejčastěji se ptají na možnosti práce, studia a stáže v EU a s tím spjatou problematiku.

Informace

Časté jsou také dotazy z oblasti čerpání fondů Evropské unie. Směřují například na platby zdravotního a sociálního pojištění při pobytu v zahraničí nebo vyplácení důchodů. Veřejnost se zajímá i o témata související s rozšiřováním Evropské unie, přistoupením České republiky do schengenského prostoru a také o to, jaký dopad bude mít přijetí společné měny euro.

Eurocentrum uspořádalo v prvním roce své působnosti pro veřejnost 14 odborných seminářů. Týkaly se například práce v zahraničí, finančních prostředků v rámci EU pro období 2007 až 2013 a tlumočnictví v EU.

Čtenářka

Eurocentrum spolupracuje i se základními a středními školami v kraji. Pořádá pro žáky a studenty přednášky přibližující témata EU. Mezi další aktivity Eurocentra patří pořádání různých soutěží. Nyní je vyhlášena literární a výtvarná soutěž k oslavám 50. výročí podpisu římských smluv. Připravuje se výstava k Evropskému roku 2007 - Rovné příležitosti pro všechny. Otevřena bude v květnu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio