Karlovarské rohlíky

Karlovarské rohlíky podle receptu Mirky Kuntzmannové

Karlovarské rohlíky jsem měla ve velké oblibě. Když byly čerstvé, dokonale křupaly. I když byly několik hodin staré, chutnaly báječně. Byly mírně nasládlé, těsto bylo měkké a trochu se lepilo na patro. To jsem milovala. Chuť tohoto pečiva mám v ústech stále. Dnes už je pekaři nepečou, nevím proč. Možná by si leckdo tyto rohlíky dal ke kávě či si je namazal máslem nebo marmeládou. Pro tento případ na ně uvádím recept.

Suroviny na 15 rohlíků:

300 g hladké mouky

250 g polohrubé mouky

7 g sušeného droždí

1 lžíce moučkového cukru

270 – 300 ml mléka

70 g sádla

70 g másla

sůl

olej na potření

Postup:

Obě mouky prosejeme, promícháme se solí, cukrem a sušeným droždím, přilijeme vlažné mléko a vlahé máslo a sádlo. Zaděláme těsto, které necháme na teplém místě dobře vykynout.

Poté ho přendáme na vál a rozdělíme na 15 stejných dílů. Ze všech vytvoříme bochánky a rozválíme je na oválné placičky. Z kratší strany každou svineme. Během točení těsto trochu prsty vytahujeme do šířky, tím docílíme pěkných tvarů rohlíků. Můžeme je nechat rovné nebo je trochu ohnout. Přendáme je na plech vyložený pečícím papírem a necháme je cca 15 minut odpočinout.

Před pečením je trochu zploštíme a potřeme olejem. Pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C do zlatova.

Celková doba přípravy trvá přibližně 2 hodiny.