Karlovarský magistrát vyčíslil škody na silnicích po zimě

Na téměř 14 miliónů korun vyčíslil karlovarský magistrát škody, které na silnicích ve městě způsobila uplynulá zima. Náměstek primátora Petr Keřka navíc upozornil, že letošní počasí bylo pro povrch vozovek enormně zničující. Souvislé i lokální opravy pozvolna začínají. Do konce června by ale měly být nejvíce poškozené úseky hotové. Komplikovaná bude třeba oprava Chebského mostu, kde nelze použít kvůli ohrožení statiky velkou frézu.

Karlovarský magistrát uzavřel také vyúčtování údržby komunikací v uplynulé zimě, která přišla město na 13,6 milionu korun. Bylo to asi o 2,2 milionu korun více než v zimním období 2003 až 2004. Novinkou byl zcela jiný způsob účtování za údržbu. Město neplatilo paušálně, ale teprve za konkrétní odvedené práce. Změnu způsobu úhrady zimní údržby požadoval magistrát v soutěži, z níž vzešla vítězně karlovarská společnost Kattenbeck Služby. Získala městskou zakázku na příštích deset let. S městem ale spolupracovala už v minulosti.

Údržba silnic

V Karlových Varech se za zimu spotřebovalo na údržbu silnic a cest přibližně 1250 tun soli, 30 tun písku a asi jedna tuna solného roztoku. Vzhledem k tomu, že se více kontrolovala koncentrace použité soli, aby opět nedošlo k poničení stromů a omezila se její aplikace v některých částech města, spotřeba posypového materiálu příliš nevzrostla. V minulosti se silnice často přesolovaly a kvůli tomu umřely například stromy podél Západní ulice. Solení se omezuje rovněž v lázeňském území, kde pro změnu hrozí, že se sůl dostane do podzemních vod.

autor: Jiří Brechličuk
Spustit audio