Karlovy Vary zvažují partnerství s Opatijí

27. duben 2007

Navázání spolupráce s chorvatským přímořským městem Opatija a dalšími středoevropskými lázněmi zvažují Karlovy Vary. Iniciátorem projektu, do něhož by se mělo zapojit až 15 lázeňských měst, je Opatija, která za klíčového partnera považuje právě Karlovy Vary. Zástupci Karlových Varů už Opatiji navštívili a prezentovali tam své možnosti. Další konkrétní podobu by mohl projekt dostat na podzim, kdy největší české lázeňské město navštíví oficiální delegace z Opatije.

Spolupráce Opatije, Karlových Varů a dalších lázeňských měst by měla mít několik rovin. V případě odborné přicházejí v úvahu především různé balneoologické semináře nebo kongresy. V rovině kulturní a společenské by šlo o společné pořádání některých velkých kulturních akcí, ať již výstav nebo koncertů.

Projekt spolupráce Opatije, Karlových Varů a dalších středoevropských lázeňských měst má, podle primátorky Veroniky Vlkové, v Chorvatsku podporu z nejvyšších vládních kruhů. Jeho patronem se dokonce stal chorvatský prezident Stjepan Mesič, který loni při návštěvě Karlových Varů vyzval vedení města ke spolupráci na projektu.

Vlková se domnívá, že spolupráce mezi Opatijí a Karlovými Vary může být prospěšná z řady důvodů. Pobřeží Istrie, kde Opatije leží, hojně navštěvují čeští turisté. Proto by bylo užitečné, kdyby tam pro ně v rámci partnerské spolupráce vzniklo určité zázemí. Navíc v této oblasti žije poměrně silná česká menšina, především v Rijece.

Logo

Karlovy Vary postupně uzavírají partnerské smlouvy hlavně s lázeňskými nebo turisticky významnými místy v Evropě i ve vzdálenějších zemích. Nyní mají oficiální dohody o spolupráci podepsány s Carlsbadem v USA, japonským městem Kusacu, švédským Vabergem, Cassinem v Itálii a německými městy Bernakstel-Kues a Baden-Baden. Zájem o partnerství s Karlovými Vary projevil také turecký Karahayit nebo čínské město Li-ťiang z jihozápadní provincie Jün-nan.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio