Kartu jako elektronickou peněženku připravuje Karlovarský kraj

Karlovarský kraj připravuje jednotný elektronický odbavovací systém, který by sloužil v dopravních prostředcích v celém kraji. Bude založen na čipové kartě, kterou bude možné dobít v automatech podobných bankomatům a bude možné s ní platit v autobusové linkové i městské a železniční dopravě. Karta by také měla sloužit jako elektronická peněženka. Krajská rada už schválila zadání studie, jež by řešila všechny části odbavovacího systému. Hotová by měla být do konce srpna.

Kartou jako elektronickou peněženkou bude možné uskutečnit platby v divadlech, kině, ve školních jídelnách. Nebo může sloužit i pro identifikaci osob, například pro školáky ve školních objektech. Studie by měla řešit i to, kolik dobíjecích automatů bude potřeba, a také, jak k nim přivést datové spojení. Pohyby na peněžence se totiž musejí uskutečnit v reálném čase.

cestování

Kraj chce na systém získat peníze z Regionálního operačního programu. Mělo by jít o 60 milionů korun, což by bylo pět procent celkových nákladů. Další prostředky poskytne kraj.

Systém by měl podle představ vedení Karlovarského kraje začít fungovat od 1. ledna 2009. V polovině roku 2008 by měla začít informační a reklamní kampaň. Aby byl systém ekonomický, měl by pracovat s asi 50.000 kartami. Aby lidé měli důvod si karty pořídit, bude zřejmě jízdné placené kartami levnější než při platbě v hotovosti.

Elektronické karty
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio