Katastrofy

3. červenec 2008
Publicistika

Díváte se rádi na katastrofické filmy? V dnešním zamyšlení nám jich Eva Klausnerová několik připomene. Ale upozorní nás také na výročí jedné skutečné katastrofy.

Televizní filmy a seriály k nám vpadly plnou silou po sametové revoluci. Do té doby jsme skoro neznali ani poručíka Colomba, ani komisaře Navarra, ba ani psa Rexe. Nejprve jsme hltali všechno, čím obrazovka i biografy najednou oplývaly, později jsme si začali vybírat. Napínavé příběhy ale většinu diváků neomrzely dodnes. Zvláštní kategorii mezi nimi tvoří katastrofické filmy. Nezobrazují tragická střetnutí slušných lidí s psychopaty a zločinci, ani válečné utrpení, jehož pamětníci dosud žijí. Při jejich sledování v zádech jenom příjemně mrazí, protože jsou vlastně pohádkou o vykolejení světa z odvěkého přírodního řádu.

Slavný King-Kong vznikl už v roce 1933 a k jeho vděčnému námětu se filmaři mnohokrát vrátili. Klasikem filmových horrorů se pak stal Alfréd Hitchcock, který o 30 let později natočil drama Ptáci. Předlohou mu byla povídka Daphne du Maurier o tom, jak se opeřenci spikli proti lidskému plemeni. Jeho následník Steven Spielberg se r.1975 zapsal do dějin filmového umění snímkem Čelisti a později Jurským parkem. Mezitím mnoho dalších režisérů vytvářelo nepřeberné množství filmů o přemnožení zabijáckých včel nebo hadů, o zemětřeseních a lavinách, o tajfunech a nečekaných změnách počasí. Vždycky přesahovaly běžnou lidskou zkušenost, takže patřily do říše nezávazných bajek.

100 let od výbuchu Tunguského meteoritu

Jenomže někdy se opravdu stane, že rozpoutaná síla živlů překoná všechny naše představy a rozpoutá nečekanou pohromu. Bylo tomu tak např. v Evropě r.79, když výbuch Vesuvu pohřbil pod lávou a kamením tři římská města. Nejznámější z nich jsou Pompeje. V Indonésii r.1883 erupce sopky Krakatoa zahubila 40 000 lidí a ovlivnila počasí na celé zeměkouli. Dosud máme v živé paměti otřesné tsunami v Thajsku a vidíme, jak letos s přírodními pohromami zápasí Čína a Barma. A také je právě teď chvíle k připomenutí události, k níž došlo přesně před sto lety. 30. června r.1908 na Sibiři u řeky Podkamennaja Tunguska vybuchlo ve výšce asi 8 km jakési těleso. Po dopadu na zem vyhloubilo ohromný kráter. V okruhu 30 km byly vyvráceny všechny stromy a zahynulo tam stádo jelenů. Zbytky tělesa nikdy nebyly nalezeny. Místo výbuchu dosud zkoumají vědci celého světa a dohadují se, zda šlo o meteorit, kometu, či o neznámý vesmírný objekt.

Ať to bylo cokoliv, bylo veliké štěstí, že k výbuchu došlo nad tajgou. Stačilo málo minut a kilometrů a v rozvalinách se mohla ocitnout zabydlená města. Potom by místo jelenů přišly o život tisíce lidí. Sté výročí této záhadné události nám připomíná, jak malicherné jsou někdy naše postoje a starosti, a jak nám, Evropanům, byl tenkrát osud nakloněn.

autor: Eva Klausnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.