Kdo neuklízí, není Čech. Ukliďme Česko!

6. únor 2015

Už se na ten nepořádek kolem sebe nemůžete dívat? Zapojte se do projektu „Ukliďme Česko“! Stačí se zaregistrovat a nebýt lhostejný ke svému okolí. Výzva je jasná - zmapujme to a ukliďme to!

Možná jste to také zažili. Procházíte se krajinou, kocháte se přírodou a najednou – nepořádek nebo dokonce černá skládka před vámi. Nic pěkného. Pokud se zajímáte o své okolí, přidejte se k projektu „Ukliďme Česko“. Černou skládku můžete nejen zmapovat a hned na místě nahlásit díky aplikaci ZmapujTo, ale samozřejmě se můžete i přímo zapojit do jejího úklidu.


„Ukliďme Česko“ je úklidová akce, jejímž cílem je nejen uklidit naše okolí, ale i medializovat problematiku černých skládek a přispět tak k prevenci jejich vzniku.

Dobrovolnická akce "Ukliďme Česko" vychází z mezinárodně osvědčeného modelu "Let's Do It!". Tento typ úklidových akcí už proběhl úspěšně ve více jak 100 zemích za účasti 9 milionů dobrovolníků. V loňském roce poprvé akce proběhla i v České republice a okamžitě byla oceněna Ekologickým Oskarem v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR 2014.

Zmapujme nepořádek

Jádro projektu přitom tvoří prakticky dva lidé – RNDr. Miroslav Kubásek PhD. a Ing. Radek Janoušek z brněnského spolku Ekosmák. První z nich jako vystudovaný informatik přišel navíc s myšlenkou mobilní aplikace a webu pro mapování a hlášení černých skládek – ZmapujTo.cz. Zdarma stáhnout a používat ji může každý.

Je to vlastně první a velmi jednoduchý krok, který můžete udělat – kdykoliv narazíte na skládku nebo podobný problém, díky aplikaci ZmapujTO rovnou z místa prostřednictvím chytrého telefonu odešlete hlášení, které okamžitě přistane na příslušné obecní samosprávě. Ta v ideálním případě může hned začít jednat.

Ukliďme Česko - fotografie z úklidu 2014

Ruku na srdce – černé skládky jsou problém. Jednotlivé obce se s nimi sice snaží více či méně úspěšně bojovat, ale projekt „Ukliďme Česko“ tady jasně podává pomocnou ruku. Nabízí totiž příležitost, jak uklidit velmi efektivně – během jednoho dne a především za pomoci dobrovolníků, kteří nezatíží obecní rozpočet.

Rukavice, pytle a jde se na to - uklízejme společně!

Připojit se aktivně k projektu může opravdu každý. Aktuálně se hledají nejen dobrovolníci, ale i místní organizátoři, kteří by pomohli s organizací lokálního, třeba i malého úklidu. Jste školní třída, skautská skupina, zájmový kroužek? Rozhlédněte se kolem sebe, vytipujte vhodné místo, které by si zasloužilo úklid a jděte do toho! Letošní celorepublikový uklízecí „Den D“ vypukne 18. dubna. Prostě zmapujme to a ukliďme to!

Jak mohou skládky samy prozradit toho, kdo je založil? Jak vysoké pokuty za černé skládky padají? A kolik tun odpadu se v loňském roce podařilo sesbírat za jediný den? I na to se Michaela Vondráčková ptala iniciátorů projektu „Ukliďme Česko“ RNDr. Miroslav Kubáska Ph.D. a Ing. Radka Janouška – poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio