Klatovy otevřely první hřiště pro venkovní posilování

26. srpen 2016

V Klatovech otevřeli první hřiště pro venkovní posilování. Určené je vyznavačům street workoutu, při kterém lidé cvičí s vlastní váhou na hrazdách a bradlech. Jen u jednoho hřiště možná dlouho nezůstane.

Klatovské posilovací hřiště pod širým nebem navazuje na skatepark na okraji města. Starosta města Rudolf Salvetr řekl: „Je to celá velká sestava asi dvaceti hrazd, bradel a náčiní, kde mohou lidé podle vlastního výběru posilovat a cvičit," řekl. Náklady, které dosáhly 650 tisíc korun, pomohla částečně uhradit dotace Plzeňského kraje.


Workout vznikl už v době SSSR, kde se stavěly hrazdy a bradla na stromech a u škol, hlavně za účelem přispění ke zdravému životnímu stylu mládeže. Dnes je to poměrně rozšířená sportovní aktivita, která zahrnuje různé cviky na veřejných sportovních hřištích, především na hrazdě, bradlech, žebřinách a jiných konstrukcích, nebo i bez jejich použití. Hlavní důraz je kladen na cvičení s vlastní vahou, rozvoj síly a vytrvalosti.

„Sestavy jsou různě propojené a variabilní, takže na nich najednou cvičí až dvacet lidí. Vede sem cyklostezka, takže sem míří i lidé na kole nebo běžci,“ upřesnil Salvetr. Pokud bude mít hřiště ohlas, radnice by chtěla postavit ještě jedno podobné na druhém konci města.

Chodili s prosíkem na radnici, nakonec se dočkali

Vybudování hřiště pro venkovní posilování iniciovali Marek Měkuda a Luděk Sedlák, kteří se věnují parkouru. Tak dlouho chodili na radnici a prosili o vybudování prostor pro parkour, že jim nakonec zastupitelé vyhověli. Firma, která podobná hřiště buduje, jim nabídla několika variant. Oni vybrali tu nejvhodnější.

Marek Měkuda a Luděk Sedlák se v Klatovech chystají založit parkurový kroužek a podpořit tak zájem o tento sport.

Hřiště je pro všechny volně přístupné a zdarma. U každého stroje jsou návody, jak správně cvičit.
„Výhodami workoutu je pohyb venku, trénuje se odolnost těla i ducha, cvičení je zdarma. A v neposlední řadě se člověk seznamuje s novými lidmi, vyměňuje i nějaké zkušenosti a leckdy navazuje i přátelství,“ doplnil Jakub Zmeškal z plzeňského Workout kings.

Podobná hřiště nabývají na popularitě. Kromě Klatov je vybudovala i další města

Workoutové hřiště otevřel letos v Heyrovského ulici na Borech i centrální plzeňský obvod, ty se inspirovali evropskými i americkými městy, kde jsou k této činnosti zdarma pro veřejnost dostupné tréninkové parky a kde se tento sport hojně rozšířil. Podobné hřiště mají od začátku léta také Rokycany.

Kromě workoutových hřišť, která jsou populární hlavně mezi mladšími lidmi, města v kraji v minulých letech instalovala i řadu venkovních posilovacích a cvičebních hřišť určených naopak pro seniory. Ti si mohou zacvičit například na několika místech v Plzni, v Sušici, Holýšově nebo v Domažlicích a od podzimu nově i v Klatovech.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio