Klobouky z Plzně byly u papeže

9. červenec 2024

V nejnovějším dílu seriálu Neviditelní přinášíme rozhovor s modistkou Miroslavou Čejkovou z Plzně, jejíž klobouky byly dokonce na audienci u papeže. Paní Čejková, ač v důchodu, se stále věnuje výrobě klobouků, řemeslu, které provází její život už desítky let.

Dřevěná kopyta na klobouky

Historie kloboučnictví sahá hluboko do minulosti, kdy klobouky byly nezbytným módním doplňkem pro ženy i muže. Každý klobouk nesl svůj vlastní příběh a byl symbolem postavení a vkusu. Paní Čejková vypráví, jak se v průběhu let měnily styly a materiály, ale důraz na kvalitu a preciznost zůstal vždy stejný.

Výroba klobouků je náročný proces, který vyžaduje zručnost a cit pro detail. Paní Čejková odhaluje, jak pečlivě vybírá materiály, od plsti až po jemné látky, a jak každý klobouk vzniká krok za krokem. Každý kousek je originální a vyžaduje hodiny trpělivé práce a kreativity.

"Klobouky se vracejí zpět a zejména mladí muži, kteří o sebe dbají, je začínají opět nosit a nechávají si je vyrábět," potvrzuje Miroslava Čejková. Tento trend svědčí o rostoucím zájmu o styl a osobitý vzhled, který klobouky nabízejí, a naznačuje, že tradiční móda může opět získat své místo v moderním šatníku.

autor: Jiří Trnka | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio