Knedlíky s ovocem z odpalovaného těsta

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Ovocné knedlíky jsou ryze českou doménou. I když někdy Rakušané tvrdí, že meruňkové knedlíky patří jejich kuchyni. Nechme spekulace stranou, zkrátka a dobře, jsou naše! Nejznámější jsou z kynutého, bramborového nebo tvarohového těsta. Opomíjené jsou z těsta odpalovaného. V tomto receptu se přesvědčíme, že je to vynikající a snadné těsto. Právě z něho si knedlíky uvaříme. Dobrou chuť.

Suroviny na těsto:

250 ml mléka

250 g hrubé mouky

50 g tuku

1 vejce

1 žloutek

špetka soli

Suroviny na posypání:

nastrouhaný tvrdý tvaroh (strouhaný perník, mletý mák, na másle osmažená strouhanka)

moučkový cukr

Suroviny na polití:

rozpuštěné máslo

 

ovoce

Postup:

Mléko osolíme a svaříme s tukem. Jakmile začne vařit, za stálého míchání přisypeme mouku. Vzniklou hustou kaši necháme prochladnout a potom do ní vmícháme vejce a žloutek.

Z dobře propracovaného těsta vytvoříme váleček, který rozdělíme na 12-15 dílků.

Z každého dílku uděláme placičku, na kterou položíme oblíbené ovoce a zabalíme do tvaru kulatého knedlíčku.

Vaříme pomalým varem 8-10 minut.

Hotové knedlíky vyjmeme a propíchneme vidličkou.

Podáváme je sypané moučkovým cukrem a strouhaným tvarohem nebo perníkem, eventuelně mletým mákem či na másle osmaženou strouhankou a přelité rozpuštěným máslem.

Čas potřebný na přípravu těchto ovocných knedlíků je přibližně 30 minut.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň