Knedlíky s ovocem z odpalovaného těsta
Ovocné knedlíky jsou ryze českou doménou. I když někdy Rakušané tvrdí, že meruňkové knedlíky patří jejich kuchyni. Nechme spekulace stranou, zkrátka a dobře, jsou naše! Nejznámější jsou z kynutého, bramborového nebo tvarohového těsta. Opomíjené jsou z těsta odpalovaného. V tomto receptu se přesvědčíme, že je to vynikající a snadné těsto. Právě z něho si knedlíky uvaříme. Dobrou chuť.
Suroviny na těsto:
250 ml mléka
250 g hrubé mouky
50 g tuku
1 vejce
1 žloutek
špetka soli
Suroviny na posypání:
nastrouhaný tvrdý tvaroh (strouhaný perník, mletý mák, na másle osmažená strouhanka)
moučkový cukr
Suroviny na polití:
rozpuštěné máslo
ovoce
Postup:
Mléko osolíme a svaříme s tukem. Jakmile začne vařit, za stálého míchání přisypeme mouku. Vzniklou hustou kaši necháme prochladnout a potom do ní vmícháme vejce a žloutek.
Z dobře propracovaného těsta vytvoříme váleček, který rozdělíme na 12-15 dílků.
Z každého dílku uděláme placičku, na kterou položíme oblíbené ovoce a zabalíme do tvaru kulatého knedlíčku.
Vaříme pomalým varem 8-10 minut.
Hotové knedlíky vyjmeme a propíchneme vidličkou.
Podáváme je sypané moučkovým cukrem a strouhaným tvarohem nebo perníkem, eventuelně mletým mákem či na másle osmaženou strouhankou a přelité rozpuštěným máslem.
Čas potřebný na přípravu těchto ovocných knedlíků je přibližně 30 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.