Knedlíky s ovocem z odpalovaného těsta
Ovocné knedlíky jsou ryze českou doménou. I když někdy Rakušané tvrdí, že meruňkové knedlíky patří jejich kuchyni. Nechme spekulace stranou, zkrátka a dobře, jsou naše! Nejznámější jsou z kynutého, bramborového nebo tvarohového těsta. Opomíjené jsou z těsta odpalovaného. V tomto receptu se přesvědčíme, že je to vynikající a snadné těsto. Právě z něho si knedlíky uvaříme. Dobrou chuť.
Suroviny na těsto:
250 ml mléka
250 g hrubé mouky
50 g tuku
1 vejce
1 žloutek
špetka soli
Suroviny na posypání:
nastrouhaný tvrdý tvaroh (strouhaný perník, mletý mák, na másle osmažená strouhanka)
moučkový cukr
Suroviny na polití:
rozpuštěné máslo
ovoce
Postup:
Mléko osolíme a svaříme s tukem. Jakmile začne vařit, za stálého míchání přisypeme mouku. Vzniklou hustou kaši necháme prochladnout a potom do ní vmícháme vejce a žloutek.
Z dobře propracovaného těsta vytvoříme váleček, který rozdělíme na 12-15 dílků.
Z každého dílku uděláme placičku, na kterou položíme oblíbené ovoce a zabalíme do tvaru kulatého knedlíčku.
Vaříme pomalým varem 8-10 minut.
Hotové knedlíky vyjmeme a propíchneme vidličkou.
Podáváme je sypané moučkovým cukrem a strouhaným tvarohem nebo perníkem, eventuelně mletým mákem či na másle osmaženou strouhankou a přelité rozpuštěným máslem.
Čas potřebný na přípravu těchto ovocných knedlíků je přibližně 30 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.