Kokosové kostky. Retro, ale velice slavnostní

Připravíme si jeden z retro moučníků, receptura pochází z první republiky. Velký návrat zažil zhruba v 70. letech minulého století. Byl to jeden z delikatesních moučníků své doby, který stojí za vyzkoušení i dnes. Je velice lahodný a slavnostní. Jeho předností je i to, že je poměrně dost trvanlivý, vydrží několik dnů v bezvadné jakosti.

Ingredience
  • na korpus: 180 g moučkového cukru
  • 180 g másla
  • 6 vajec
  • 20 g kakaa
  • 180 g polohrubé mouky
  • pikantní marmeláda na potření
  • na krém: 250 g másla
  • 200 g cukru
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 100 - 150 ml rumu
  • na polití: čokoládová poleva (100 g čokolády na vaření + 50g ztuženého tuku)
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu

Máslo s cukrem našleháme a postupně vmícháme žloutky a opět našleháme. Potom přidáme mouku a prosáté kakao. Na závěr lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymaštěný a hrubou mokou vysypaný plech s vyšším okrajem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut při 160° C.

Než korpus vychladne, připravíme si krém. Máslo s cukrem utřeme do pěny, vmícháme kokosovou moučku a rum. Vše dobře promícháme.

Studený korpus potřeme pikantní zavařeninou, po celém povrchu rovnoměrně rozetřeme kokosovou hmotu a uhladíme.

Na závěr celý moučník polijeme čokoládovou polevou. Po důkladném zaschnutí polevy krájíme na řezy - kostky.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.