Koně v dnešní době nahradila auta a traktory

19. říjen 2022
Mezi námi zvířaty

Na Zámeckém statku v Újezdě nade Mží si návštěvníci mohou prohlédnout hned několik plemen koní, a to od poníků přes haflingy až po vzrůstem velká plemena, kam patří zdejší fríští koně.

„Teď se díváme na plemeno hafling, jsou to krásní rezavo hnědí koně s blonďatou hřívou. Na těchto koních se u nás dá jezdit. Jak se říká, nejlepší pohled na svět je z koňského hřbetu,“ uvedl průvodce na statku Jiří Riedel.

Hafling může být využíván i jako tažné plemeno: „Koně nejsou jen dostihoví, ale i tažní. Dnes jsou tato plemena na ústupu, jelikož k tahání věcí se používají různé traktory. Ale samozřejmě tam, kam se nedostane traktor, se využívají koně,“ řekl Riedel, který pokračoval:

„Tady dále vidíme poníka, který žije v ohradě sám. Je to z toho důvodu, že poníci mají takovou vlastnost, a to že jsou mrzouti. Tomu našemu poníkovi kvůli jeho povaze říkáme čert, protože na lidi strašně rád plazí jazyk.

Kdysi byli koně hodně rozšíření, jelikož sloužili právě k tahání povozů a tak dále, vlastně ke stejným věcem, jako v dnešní době slouží auta, nákladní automobily, traktory apod. To vše dříve zastávali koně.“

Od poníků po velikány

Chloubou Zámeckého statku jsou fríští koně: „Jsou opravdu majestátní. U nás máme dokonce 8 těchto koní. Používají se dnes například během historických akcí, při natáčení filmů a tak podobně. Zaprvé mají klidnou povahu, tudíž to vydrží, a zadruhé rytíř sedící na takovém velkém koni budí respekt. V 50. letech bylo toto plemeno v České republice na vymření, kdy se na našem území nacházel jeden jediný hřebec. Postupem času se stáda fríských koní ale znovu rozrostla,“ sdělil průvodce na statku.

Spustit audio