Konvalinka vonná dokáže otrávit i květiny, se kterými je ve váze

25. březen 2023

Na jaře buďte opatrní, abyste listy jedovaté konvalinky nezaměnili s jedlým česnekem medvědím. Pokud ji dáváte do vázy s jinými květinami, předejděte tomu, aby je zlikvidovala.

Konvalinka je na pohled hezká, příjemně voní, ale pro svoji jedovatost nepatří mezi nejčastěji pěstované květiny. „Je jedovatá kompletně celá. Dokonce dovede zlikvidovat další rostliny ve váze. Řeší se to tak, že čerstvě natrhanou konvalinku necháte několik hodin samostatně ve vodě, jed se z ní vyplaví a potom ji můžete přidat do vázy do kytice,“ radí zahradník Jan Kraus. Pokud chcete konvalinky pěstovat, můžete je sázet v březnu a dubnu. V jakých podmínkách se jim bude dařit?

Komule Davidova neboli motýlí keř do vaší zahrady spolehlivě přiláká hmyz. Víte ale, že jde o léčivku? V případě potřeby se užívá ve formě tinktury nebo odvaru. „Komuli Davidovu povaříme asi 5 minut, necháme 15 minut luhovat a pijeme jako čaj,“ říká bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová. Léčbu kterých nemocí motýlí keř podpoří, jak se o něj starat a je možné ho mít i jako balkónovku?

Jak se nenechat zavalit věcmi, udělat si a udržet ve svém životě pořádek – to je parketa Marcely Janské, průvodkyně laskavým minimalismem. Vlastníte plno předmětů, které nepoužíváte? Nashromážděné věci je dobré třídit postupně, po jednotlivých skříních nebo šuplících. A dělit je do tří skupin, krabic nadepsaných Nechat, Vyřadit a Nevím. Když máte roztříděno, co dál? Jak dlouhý čas na rozmyšlenou si dát u kategorie Nevím? A kam s věcmi, které už nechcete?

Vynášení morany

Národopisné muzeum Plzeňska pořádá v neděli 26. 3. Vítání jara v Plzni: vynášení Morany. „Naše tradice tady v Plzni navazuje na modifikaci původního zvyku z 19. století, kdy Moranu vynášela děvčata, většinou z chudých rodin, a koledovala. Obchůzky nabraly sociální charakter, už nešlo tak úplně o obřad přechodu z krutého zimního do teplejšího období,“ vysvětluje etnografka Eva Figurová. Z jakého materiálu je plzeňská Morana, hází se do vody celá a zůstává v řece? A jak vypadá létečko, které účastníci akce přinesou do města?

Dále zveme např. na Velikonoční výstavu zahrádkářů 1. 4. v Holýšově, k zapojení se do soutěže O nejlepšího velikonočního beránka 1. 4. v Muzeu Karlovy Vary, na workshop Zdobení velikonočních perníčků 2. 4. v turistickém infocentru v Chebu a zahrádkářskou Velikonoční tvořivou dílnu 2. 4. v Domažlicích.

Jarní až letní houbu ušíčko černé v dnešní době najdete jen málokdy, přestože dřív se vyskytovala poměrně hojně. Podle Zdeňka Hájka, předsedy Mykologického klubu Plzeň, je to způsobeno nedostatkem sněhu v zimě a v návaznosti na to i nedostatkem vláhy na jaře. Když na ušíčko černé přece jen natrefíte, potěší vás tím, jak se vyjímá na zeleném mechu. Jedlé není. „Ono je takové tenoučké, bez chuti, bez zápachu, určitě není jedovaté. Neotrávili bychom se, ale ani bychom si nepochutnali," konstatuje mykolog. Které houby jsou ušíčku černému podobné?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio