Kosatce raději vůbec nehnojit. Nebo jen opatrně, radí pěstitel

18. červen 2022

Jak upozorňuje pěstitel hlíznatých a cibulových květin Pavel Novák, u kosatců hrozí přehnojení, zejména dusíkem.

Problém nastává, když použijeme klasické třísložkové hnojivo a následují deštivé dny. Jak takovou situaci řešit, abychom o kosatce nepřišli? A čím kosatce hnojit, pokud jim chceme dodat výživu? Pěstitel Pavel Novák má s kosatci dlouholeté zkušenosti.

Fenykl hlíznatý je oblíbenou zeleninou zejména v Itálii, své příznivce už ale našel také u nás. Hodí se do salátů i vařených jídel, má nasládlou anýzovou chuť. Fenykl vyséváme od konce června do poloviny srpna, sklízíme nejlépe před prvními mrazy. Jakou půdu a zálivku bychom měli fenyklu hlíznatému dopřát? Radí Silvie Hašlová z komunitní zahrady Pěstírna DEPO.

Paní Blanka Křížová z Plzně se už 8 let věnuje šití panenek. První rok vyplnila přípravami, sháněla informace a materiál. Potom začala jednoduchými andělkami a postupně zkoušela složitější a propracovanější panenky. Jak dnes šije hlavičky panenek s detaily různých obličejů? Z čeho všeho jsou vlásky jejích panenek? A jak došlo k tomu, že botičky pro ně ji naučila dělat paní z Nového Zélandu?

Zveme například na výstavu Loděnický muškát od 25. 6. do 3. 7. v Loděnici u Berouna, na výstavu Zbraně a zbroj z dílny Vladislava Ruperta do 28. 8. v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích a na výstavu Ve škole před 100 lety do 30. 10. v Muzeu D. Bohuslava Horáka v Rokycanech.

Jak vyrobit sobě nebo někomu jako dárek originální šperk na léto? Od lektorky výtvarných technik Lenky Kohoutové máme tip na tzv. efektové barvy, díky kterým bude každý šperk jedinečný. K čemu dalšímu tyto dekorační barvy poslouží? A jak s nimi zacházet?

Polnička raná je houba menší velikosti, která roste od konce května do října. Vyznačuje se moučnou vůní a chutí. „Je to výborná jedlá houba do směsí a do polévky. Třeně jsou tužší, takže je lepší sbírat pouze kloboučky,“ říká mykolog Zdeněk Hájek. Kde polničku ranou hledat a se kterou nejedlou houbou je možné ji zaměnit?

Rebarbora obsahuje hodně purinových látek a kyselinu šťavelovou. Po vykvetení už bychom tuto rostlinu neměli zpracovávat a konzumovat. Kdo by se jí měl úplně vyhnout? Odpovídá nutriční terapeut Marek Hanza.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio