Kostel v Dýšině ukrýval středověké ozdoby

Při malování kostela Nejsvětější Trojice a svatého Šimona a Judy v Dýšině u Plzně čekalo na malíře Ivana Vitáka velké překvapení. Na klenbách objevil renesanční květinové vzory.

Kostel v Dýšině má vymalovanou kostelní loď a právě teď je lešení v presbytáři. Pokud zvednete hlavu vzhůru, možná si na klenbách všimnete částečně odkrytých ozdob v podobě zelených lístků. Jsou to již zmíněné nově objevené renesanční výzdoby. Po jejich objevení následovalo další zkoumání a především rozhodování o tom, zda se budou restaurovat nebo ne. Nakonec se malé lístky ponechají v původním stavu a zůstanou odkryté jen na některých místech.

„Některé kvítky jsou povedené, jiné jsou už špatně čitelné či dokonce nečitelné. Kostelní klenba byla zhotovená v roce 1697 a zřejmě to tu vyzdobili těsně potom. Jsou tu dvě fáze malby. První byla s vejcovci (pásový plastický ornament antického původu, v němž se vejcovité tvary střídají s hroty, pozn. red.) a při druhé byly přemalované lístečky a vejcovce byly zamalované. Zda to bylo ve stejné době nebo později, těžko říct,“ popsal malíř Ivan Viták.

Podle Vitáka pravděpodobně další podobné malby v kostele nejsou. „V presbytáři se také našli lístečky, ale už takřka nečitelné. Jinak nějaké barevné vrstvy tam také byly, ale zase velmi špatně čitelné,“ doplnil malíř.

S novým farářem kostel září i novými barvami

Kromě nové výmalby má dýšinský kostel také nového faráře Libora Bučka, který popsal, co se v kostele ještě bude dělat: „Letos schází vymalovat část presbytáře. Příští etapa je sakristie, musíme dodělat presbytář, strop na kůru a potom už budeme jen slavit,“

S generální opravou se začalo už v roce 2010. Od té doby došlo k výměně střešní krytiny a doplnění poškozených prvků krovu, zajištění statického poškození gotické věžičky s točitým schodištěm na jižní straně; kostel z části získal i novou omítku.

„Během posledních 20 let prošel kostel úžasnou proměnou. Když jsme sem kdysi nastoupili, bylo tu okno rozbité a narušená původní pískovcová podlaha, kterou před více než 30 lety nechal starý pan farář pokrýt podlahu dlaždičkami, které se sem vůbec nehodily. Velkou změnou jsou i barvy kolem, protože původně tu byla taková špinavá žlutá a teď je to vymalované krásně starorůžovou a žlutou barvou. Kostel se tím velmi rozjasnil. Kromě toho je tu obnovený oltář svaté Barbory se vším barokním zlacením a stříbřením a také obnovená kazatelna,“ uzavřela kostelnice kostela Nejsvětější Trojice a svatého Šimona a Judy Anna Blažková.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio