Koupaliště ve Zbůchu slouží k chovu kapříků

25. květen 2005

Chovná nádrž s kapry vznikla z koupaliště ve Zbůchu u Plzně při hlavním silničním tahu Plzeň-Domažlice. Radnice dvoutisícové obce na obnovu ani provoz koupaliště v lese, které už nesplňuje zpřísněné hygienické normy, nemá. Proto ho pronajala na neurčito Českému rybářskému svazu.

V koupališti se lze koupat, ale jen na vlastní nebezpečí. Lidé z obce proto musí jezdit šest kilometrů do Nýřan nebo do Tlučné. V nedalekém venkovním bazénu v Líních je koupání také na vlastní nebezpečí.

Vodní plocha je zakonzervována a obec ji chce za několik let obnovit.Má představu koupaliště s biotopem s přírodním čištěním vody, která se rozmáhají v Rakousku a Německu. Voda by nemusela být chemicky upravována, čištění by fungovalo na principu kořenové čistírny. Projekt zpracovala Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity, radnice ho nyní bude konzultovat s odborníky.

Logo

Tato obnova by byla výrazně méně nákladná než vybetonování koupaliště, které by přišlo na osm až deset milionů korun, tedy polovinu ročního rozpočtu obce, která má zatím zcela jiné priority. Potřebuje do roku 2010 obnovit přes deset kilometrů kanalizace, opravit základní i mateřskou školu které jsou v havarijním stavu a školní jídelnu, neodpovídající hygienickým normám.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio