Krajské prozření

22. říjen 2002
Publicistika

Když lidé dostanou občanský průkaz, výuční list, maturitní vysvědčení nebo vysokoškolský diplom, stává se jim, že zároveň s takovým potvrzením naroste jejich sebevědomí nepřípadným způsobem; jsem zde, teď to vezmu do rukou, teď změním špatné v dobré. Totéž poblouznění vlastnictvím razítka se děje i novým úřadům a ty krajské, včetně plzeňského, to po jejich prohlášení svéprávnými nevynechalo. Nejde o nic výjimečného a pokud to netrvá dlouho, je to stejně málo ohrožující projev jako u lidí třeba plané neštovice, ale jde o tu dobu, po které přijde nutné prozření. Přílišným sebevědomím promrhaný čas uškodí více v případě úřadu, ale dnes konstatujme, že ten krajský teď našel, sice zhruba po dvou letech, ale přece, cestu k pokoře ve sféře veledůležité. Tak začíná komentář Jiřího Tomáše Blažka.

Ještě před rokem nebral hejtman kraje Petr Zimmermann Sdružení obcí a měst Plzeňského kraje vážně a odmítal je uznat partnerem pro svůj úřad. Toto sdružení ovšem není souborem úředníků, toto sdružení je dnes souborem sto dvaceti čtyř obcí a měst Plzeňského kraje, souborem jeho obyvatel. Petr Zimmermann poznal, že kraj není bez obcí a měst ničím, že kraj netvoří kanceláře, ale lidé v těch městech, obcích, v tom sdružení. Na čtvrtém řádném sněmu SMOPK to minulý pátek ve svém vystoupení neřekl takto, ale v jeho slovech už nebylo cítit odmítání a povýšenost, a hejtman hovořil o spolupráci kraje se sdružením. Snad aby nevypadala jím nabídnutá ruka jako přílišné obrácení postoje, řekl později novinářům, že jde o spolupráci na konkrétních projektech, že některé své názory úplně změnit nehodlá. Už se stalo a je to ve prospěch rozvoje tohoto kraje. Onen prostor k ústupu se zachovanou institucionální tváří hejtmanovi ponechme, dobrá spolupráce obou subjektů je vysoko nad malichernou pýchou a skutečně v zájmu kraje, tedy měst, obcí a lidí v nich.

Logo

Ujasnění pozic ani v tomto případě neprovází velká láska, což ovšem není u žádného manželství z rozumu na překážku dobrému partnerství. Krajský úřad, a doufejme, že se tento jev neomezí pouze na osobu hejtmana, přes roční zdržení pochopil, že SMOPK je velkou silou, že jeho práce přinesla, přináší a přinášet snad i bude, nepřehlédnutelné projekty a výsledky, že za sdružením stojí desítky realizovaných dotací státních i evropských, že právě sdružení to zase v budoucnosti bude, kdo dosáhne na peníze všude tam, kam krajská samospráva ze zákona sahat nemůže, že tyto prostředky budou využívat i nadále města, obce a lidé v nich, tedy celý kraj i s krajským úřadem. Na čtvrtém sněmu byla potvrzena oficiální spolupráce SMOPK s dalším velmi silným sdružením v tomto kraji, Šancí pro jihozápad, která má pod křídly okolo sto čtyřiceti subjektů. Tuto sdruženou sílu dvou velkých sdružení živých starostů zastupujících občany a dalších jejich členů, nemůže už krajský úřad ignorovat a jeho vliv a vážnost zase musí respektovat obě sdružení. Krajské prozření není ústupkem. Je nadějí, která vychází z pravdy, že kraj je víc lidí, než úředníků...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.