Králík na zelenině. Lehce voní divočinou

Takto upravený králík trochu zavoní divočinou a má nesmírně dobrou chuť. Čím pomaleji králičí maso dusíme a pečeme, tím je měkčí, křehčí. Pozor však na to, aby teplota v troubě nebyla příliš vysoká, pak by maso bylo vysušené a to nechceme.

Ingredience
  • 1 naporcovaný králík
  • 300 g kořenové zeleniny
  • 1 velká cibule
  • 100 g uzené slaniny
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 3 bobkové listy
  • 1 snítka čerstvého tymiánu nebo 1lžička sušeného
  • 2 lžíce sádla
  • 100 ml bílého vína
  • vývar na podlití
  • sůl
  • Na zahuštění: 50 g másla
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky

Odblaněné, dobře očištěné porce králíka prošpikujeme klínky slaniny, osolíme, a naskládáme je do pekáče. Polijeme je rozpuštěným sádlem, posypeme nakrájenou cibulí a nastrouhanou zeleninou, přidáme koření a přikryté poklicí nebo fólií necháme v chladu několik hodin proležet, nejlépe přes noc. Poté podlijeme vývarem a vínem a dusíme v troubě pod poklicí asi 60 minut při 150 °C. Potom odstraníme poklici a dále pečeme asi 30 – 40 minut při teplotě 180°C.

Během pečení maso obracíme, poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.

Králík na zelenině

Měkké maso vyjmeme, koření odstraníme a zeleninu propasírujeme nebo ji necháme tak jak je, jen částečně rozvařenou. Změklé máslo smícháme s moukou a z této máslové hmoty utvoříme několik kuliček, vložíme je k zelenině a krátce povaříme. Máslo se rozpustí a mouka zahustí zeleninu s výpekem. Je-li potřeba naředíme vývarem a dosolíme. Do zeleniny vrátíme porce masa a již jen prohřejeme.

Podáváme s bramborovými knedlíky.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko