Kremrole z listového těsta
Kremrole podle tohoto receptu jsem poprvé jedla téměř před půl stoletím na hodech na Moravě. Byla jsem tenkrát nadšená, jak báječně chutnaly. Získala jsem na ně recept a od té doby si listové těsto připravuji sama.
- První těsto: 250 g másla
- 80 g hladké mouky
- Druhé těsto: 200 g hladké mouky
- 4 žloutky
- 6 lžic vody
- 1 lžíce octa
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- 500 ml smetany ke šlehání
Z uvedených surovin vypracujeme obě těsta a v chladu je necháme alespoň 30 minut odpočinout.
Pak vyválíme druhé těsto do tvaru čtverce, do jehož středu položíme první těsto, upravené na menší čtverec, a okraje druhého těsta přehneme přes máslové první těsto, přitiskneme je k sobě a složíme jako obálku.
Těsto lehce vyválíme a třikrát přeložíme na délku a na šířku. Toto opakujeme ještě dvakrát, vždy s malou přestávkou, aby si těsto odpočinulo. Pak z něj vyválíme obdélník široký cca 15 cm a rádýlkem nebo ostrým nožem ho nakrájíme na pruhy asi 3 cm široké.
Pruhy natáčíme na kovové trubičky, formičky na kremrole, tak, že začátek pruhu položíme a přitiskneme na užší konec trubičky, kterou otáčíme k sobě a těsto navinujeme, aby šlo trochu přes sebe. Konec těsta zase trochu přitiskneme a tímto koncem položíme trubičku na plech.
Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a v dobře vyhřáté troubě při 170 °C pečeme do zlatova.
Po upečení je opatrně sundáme lehkým vykroucením. Vychladlé plníme dotuha ušlehanou šlehačkou nebo sněhovým krémem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.