Kremrole z listového těsta

Kremrole podle tohoto receptu jsem poprvé jedla téměř před půl stoletím na hodech na Moravě. Byla jsem tenkrát nadšená, jak báječně chutnaly. Získala jsem na ně recept a od té doby si listové těsto připravuji sama.

Ingredience
  • První těsto: 250 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • Druhé těsto: 200 g hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 6 lžic vody
  • 1 lžíce octa
  • špetka soli
  •  
  • 1 vejce na potření
  • 500 ml smetany ke šlehání

Z uvedených surovin vypracujeme obě těsta a v chladu je necháme alespoň 30 minut odpočinout.

Pak vyválíme druhé těsto do tvaru čtverce, do jehož středu položíme první těsto, upravené na menší čtverec, a okraje druhého těsta přehneme přes máslové první těsto, přitiskneme je k sobě a složíme jako obálku.

Těsto lehce vyválíme a třikrát přeložíme na délku a na šířku. Toto opakujeme ještě dvakrát, vždy s malou přestávkou, aby si těsto odpočinulo. Pak z něj vyválíme obdélník široký cca 15 cm a rádýlkem nebo ostrým nožem ho nakrájíme na pruhy asi 3 cm široké.

Pruhy natáčíme na kovové trubičky, formičky na kremrole, tak, že začátek pruhu položíme a přitiskneme na užší konec trubičky, kterou otáčíme k sobě a těsto navinujeme, aby šlo trochu přes sebe. Konec těsta zase trochu přitiskneme a tímto koncem položíme trubičku na plech.

Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a v dobře vyhřáté troubě při 170 °C pečeme do zlatova.

Po upečení je opatrně sundáme lehkým vykroucením. Vychladlé plníme dotuha ušlehanou šlehačkou nebo sněhovým krémem.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň