Kremrole z listového těsta

Kremrole z listového těsta podle receptu Mirky Kuntzmannové

Kremrole podle tohoto receptu jsem poprvé jedla téměř před půl stoletím na hodech na Moravě. Byla jsem tenkrát nadšená, jak báječně chutnaly. Získala jsem na ně recept a od té doby si listové těsto připravuji sama.

Věřte, že to není tak složité, jak to na první pohled vypadá. Navíc je jeho užití opravdu mnohostranné. Lze ho totiž použít také na sladké i slané zákusky, záviny, plněné přílohy apod.

Suroviny na první těsto:

250 g másla

80 g hladké mouky

Suroviny na druhé těsto:

200 g hladké mouky

4 žloutky

6 lžic vody

1 lžíce octa

špetka soli

1 vejce na potření

500 ml smetany ke šlehání

Postup:

Z uvedených surovin vypracujeme obě těsta a v chladu je necháme alespoň 30 minut odpočinout.

Pak vyválíme druhé těsto do tvaru čtverce, do jehož středu položíme první těsto, upravené na menší čtverec, a okraje druhého těsta přehneme přes máslové první těsto, přitiskneme je k sobě a složíme jako obálku.

Těsto lehce vyválíme a třikrát přeložíme na délku a na šířku. Toto opakujeme ještě dvakrát, vždy s malou přestávkou, aby si těsto odpočinulo. Pak z něj vyválíme obdélník široký cca 15 cm a rádýlkem nebo ostrým nožem ho nakrájíme na pruhy asi 3 cm široké.

Pruhy natáčíme na kovové trubičky, formičky na kremrole, tak, že začátek pruhu položíme a přitiskneme na užší konec trubičky, kterou otáčíme k sobě a těsto navinujeme, aby šlo trochu přes sebe. Konec těsta zase trochu přitiskneme a tímto koncem položíme trubičku na plech.

Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a v dobře vyhřáté troubě při 170 °C pečeme do zlatova.

Po upečení je opatrně sundáme lehkým vykroucením. Vychladlé plníme dotuha ušlehanou šlehačkou nebo sněhovým krémem.

 Příprava kremrolí podle thoto receptu trvá přibližně 3 hodiny.