Krize kvůli krizi

19. září 2009
Publicistika

"Ačkoliv Plzeňský kraj je z hlediska podnikatelských perspektiv na předních pozicích, přesto i přes značný podnikatelský potenciál recese dorazila i na Plzeňsko," uvádí se v tiskové zprávě agentury "Město pro byznys 2009", nazvané "Na Plzeňsku si podnikatelé slibují od krize zlepšení pracovního trhu". Nad tím, jak si to podnikatelé asi představují, se krátce zamýšlí Ondřej Vaculík.

Krize se stává vhodnou záminkou k vyvolávání další krize. Působí jako alibi, které mnohým zaměstnavatelům, manažerům umožňuje téměř jakékoliv chování, někdy i velice spratkovské. Propustit kdykoliv kohokoliv, kdo se třeba opováží něco kritizovat. Propustit lidi, když se manažerovi nechce starat o zajištění práce, což je únavné. Příkladem zneužití je také to, kdy manažer kvůli krizi propustí řekněme sto zaměstnanců ze sto padesáti. Zbude mu tedy třetina. Myslíte si, že jeho plat se také sníží na třetinu, jak by z logiky jeho jednání vyplývalo? Nikoliv, zůstává stejný. Někdy je dokonce manažer ještě odměněn za příkladnou flexibilitu a úspory. On vlastně na krizi vydělává, protože navíc získává čas, aby si odpočinul, zajel si zalyžovat. Ekonom by možná namítl, že až jeho podnik opravdu začne prodělávat, dojde i na něho... Ano, to by platilo, kdyby...

00599786.jpeg

Kdyby se například podnikatelé v Plzeňském kraji nedohodli, že - cituji - krize také dává příležitost vyřešit nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, o něž až dosud firmy museli mezi sebou soupeřit nabídkami vyšších mezd. Nedostatek pracovních sil a vysoké mzdy pak brzdily další rozvoj podnikání - konec citátu. Jinak řečeno po vás jako kvalifikované síle se naopak bude chtít, abyste stejnou práci dělali za ještě méně peněz. Pavel Císař, jehož firma působí ve Starém Plzenci, říká, že recese také klade vyšší nároky na pružnou dobu zaměstnanců. Když přijde zakázka večer, musí začít pracovat, dodává.

Nezaměstnanost

Mnozí zaměstnavatelé a manažeři se nyní tváří a chovají, jako by krizi zavinili technici a dělníci, pracující. Jako by dosud pracovali málo, draze a nekvalitně. (Je možné, že ve firmách vedených špatnými manažery tomu tak bylo). Ale jinak se mnozí ředitelé a kapitáni průmyslu chovají, jako by krizi měli odčinit dělníci, měli si ji odpykat. Ve skutečnosti opak je pravdou. Krizi nezavinily produktivní síly vyrábějící výrobky, které se uplatňují na trhu nebo je společnost potřebuje. Zavinili ji ti, kdo s nespornými hodnotami spekulují, překupují je a nabalují na ně jakési hodnoty virtuální, jejichž přemrštěná cena není podložena prací. Krize je důsledkem špatných obchodních a bankovních transakcí a podhodnocení práce prvovýrobců. A za to dělníci nemůžou. Proto každý, kdo sám je tvůrcem tržních hodnot se směle může bránit slovy: To není naše krize, to je vaše krize - podnikatelská a bankéřská - a dokud vy její důsledky nepocítíte a nezměníte své chování, nic se nezlepší. Budete-li krizi řešit na náš úkor, pouze prohloubíte sociální rozkol a vyvoláte krizi společenskou.

autor: Ondřej Vaculík
Spustit audio