Kruhový objezd pravdy

12. červen 2008
Publicistika

V Karlových Varech byla toto pondělí dána do užívání důležitá součást silničního napojení místních komunikací ve čtvrti Rybáře na průtah městem. Jedná se o nově vybudovaný kruhový objezd na křižovatce silnic Sokolovská a Dolní Kamenná. Některých průvodních jevů, které tuto stavbu provázely, si v poznámce Kruhový objezd pravdy všímá Lubomír Stejskal.

Nejen stavba nového karlovarského kruhového objezdu na křižovatce ulic Sokolovská a Dolní Kamenná, ale budování samotného průtahu za plného provozu vůbec vyžadovalo ze strany řidičů notnou dávku opatrnosti a rovněž trpělivosti. V minulých týdnech přibyla k požadovaným vlastnostem také disciplinovanost, neboť prostor, kde se nový kruhový objezd budoval, bylo nutné uzavřít pro všechna vozidla s výjimkou autobusů a dopravních prostředků záchranného systému. Přesto jsme byli prakticky denně svědky ne právě malého počtu řidičů, kteří zákaz nerespektovali. Lidé, kteří v okolí bydlí a měli možnost situaci pravidelně sledovat, se netajili názorem, že kdyby byla policie aktivnější, mohla na pokutách získat pro státní pokladnu nemalé peníze. Stejně tak neuniklo pozornému oku místních obyvatel ještě něco neméně závažného . Délce odstavení této důležité dopravní spojnice neodpovídalo pracovní tempo, které bylo na místě budovaného kruhového objezdu k vidění. Když nic jiného, tak zdravý rozum by měl velet, že každá takováto dopravní komplikace by měla být omezena na nezbytné minimum. Jak se ale ukázalo po dokončení nového kruhového objezdu, nedostatek odpovědnosti a profesionality způsobil zcela zbytečný přepravní chaos.

Křižovatka

Během uplynulého víkendu bylo nezbytné vyloučit na kruhovém objezdu veškerou dopravu, tedy včetně autobusů. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, kdyby nenásledoval typický tuzemský Kocourkov. Přestože stavební práce byly ukončeny v neděli v sedm hodin večer a komunikace mohla být otevřena po zatvrdnutí asfaltu za další tři hodiny, nestalo se tak. Zákaz vjezdu na kruhový objezd platil ještě v pondělí ráno. Následkem toho nefungovala v Karlových Varech na začátku ranní špičky veřejná doprava na frekventované Sokolovské ulici v Rybářích. Stovkám lidí tak byly způsobeny komplikace při cestě za jejich pracovními, školními a jinými povinnostmi. Teprve po zásahu stavebního dozoru byl kruhový objezd kolem půl osmé otevřen.

kolona vozidel

Nová stavba tak prověřila nejen disciplinovanost řidičů, ale také organizační schopnosti kompetentních řídících pracovníků. K selhání došlo na obou stranách. Jeden rozdíl tu ale je. Zatímco řidiče, kteří porušili zákaz vjezdu, může police snadno potrestat, otázkou zůstává, jak budou postiženi ti, kdo nesou přímou odpovědnost za komplikace způsobené cestující veřejnosti.

autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.