Křupavé kuřecí paličky s fazolkami

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Nevšední příprava kuřecího masa, která zajistí, že pokrm je velmi šťavnatý a povrch masa křupavý. Fazolové lusky v této úpravě jsou velmi chutné, dokonale si tak můžeme jejich jemnost vychutnat. Přidané škvarečky, kterých je na jednu porci opravdu velmi málo, jen chuť podtrhnou a dodají celému pokrmu patřičný důraz, čili „šmrnc“.

Suroviny na čtyři porce:

8 ks kuřecích paliček (spodních stehýnek)

4 polévkové lžíce polohrubé mouky

4 kávové lžičky kukuřičného škrobu

200 g mražených fazolových lusků

2 lžíce vepřových škvarků

4 lžíce zakysané smetany

sůl

olej na smažení

Postup:

Kuřecí stehýnka otřeme vlhkou utěrkou a naskládáme je do skleněné nebo porcelánové misky. Zalijeme je vařící vodou tak, aby byly celé potopené. Necháme je ve vodě přibližně 20–30 minut. Potom je vyjmeme, osušíme, osolíme a obalíme v mouce, smíchané s kukuřičným škrobem.

Smažíme velmi pomalu ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Osmažené vyjmeme a na savém papíru necháme vsáknout přebytečný tuk.

Než se stehýnka osmaží, připravíme si fazolky. Nerozmražené vhodíme do osolené vařící vody a necháme povařit 4–6 minut, podle velikosti lusků. Z měkkých slijeme vodu a rychle je zchladíme ve vodě studené a necháme okapat. Kdo by si přál fazolky teplé, nebude je proplachovat studenou vodou, ale jen je scedí

Na talíři obložíme osmažené paličky vařenými fazolkami, politými rozpálenými škvarky a ozdobíme kopečkem zakysané smetany.

Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách, čerstvá nebo nakládaná zelenina.

Příprava tohoto jídla vám potrvá přibližně hodinu.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň