Krušnohorská Rýžovna bude turistům nabízet sýry

Boží Dar investuje do rozvoje turistiky a cestovního ruchu v dosud opomíjené krušnohorské lokalitě Rýžovna kolem 15 milionů korun. Na místě bývalé obce staví zařízení nabízející služby v oblasti agroturistiky - výrobnu sýrů, restauraci a ubytovací zařízení. První část areálu bude dokončena ještě letos na podzim.

Někdejší obec Rýžovna stála na jednom z nejopuštěnějších míst centrálního Krušnohoří. Kromě sýrárny a ubytovacího komplexu tu bude do roka vybudována na místě bývalého kostela svatého Václava rovněž pamětní mohyla.

Ovce

Přímo na salaši budou vznikat z ovčího mléka nejrůznější výrobky. Starosta Božího Daru Jan Horník přiznal, že vzhledem k omezené době dojení ovcí jsou objednány i stálé dodávky kravského mléka. Kdyby se totiž výrobci měli spolehnout pouze na ovčí mléko, produktů by nebylo dostatek.

Stavbu sýrárny financuje ze 75 procent Evropská unie. Její provoz pro obec zajistí soukromý zemědělec, který v oblasti Rýžovny už v současnosti chová stovky ovcí. Objekt na Ryžovně bude nabízet u malou restauraci pro přibližně 40 lidí a ještě menší ubytovnu pro asi 12 až 14 osob. Ubytování ve čtyřech pokojících bude pro nenáročné turisty, sociální zázemí bude společné.

Dítě s ovečkou

O rozvoj Ryžovny, kde ještě po II. světové válce stálo 82 domů a žilo zde na téměř 3000 hektarech půdy celkem 430 obyvatel, má také zájem občanské sdružení Abertamy, které organizuje asi 40 nadšenců. "Naším hlavním cílem je podpora rozvoje Abertam a jeho okolí," uvedl předseda sdružení Rudolf Löffler. Nápad na připomenutí historie obce Rýžovna podle něho vznikl při vstupu ČR do EU před dvěma lety při setkání s německým partnerským krušnohorským spolkem z Breitenbrunu na hraničním přechodu pro pěší na Mílovských loukách. Oba spolky se dohodly například na vybudování pamětního místa na rozvalinách kostela sv. Václava.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio