Krůtí maso se sýrem

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Kdo by se v parném létě příliš dlouho zdržoval zdlouhavým vařením, viďte. Ale jíst se musí. Připravte si opravdu rychlý oběd, který je navíc lahodný. Jemná chuť krůtího masa je zvýrazněna plísňovým sýrem a smetana tomuto pokrmu dodá hebkost a jakousi „sametovost.“ Krůtí maso můžeme s klidným svědomím nahradit masem kuřecím nebo i králičím. Doba přípravy se nebude příliš lišit.

Suroviny na čtyři porce:

500 g krůtího masa bez kůže (prsa, stehno)

100 g sýra s modrou plísní

50 ml sladké smetany

mletý pepř

1 lžíce worcesterské omáčky

petrželka

citrón

1 lžíce oleje

vývar nebo voda na podlití

sůl

Postup:

Krůtí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na nudličky.

V nádobě rozehřejeme olej a zprudka na něm maso ze všech stran orestujeme. Pak osolíme, opepříme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme do měkka, tj. cca 7–10 minut.

K měkkému masu přidáme nastrouhaný sýr a promícháme. Jakmile se sýr rozpustí, přilijeme smetanu, ochutíme worcesterskou omáčkou a již jen prohřejeme.

Porce zdobíme petrželovou natí a plátky citrónu.

Celková doba přípravy nezabere víc než 20–25 minut.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň