Krůtí prsa po francouzsku

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny:

  • 1,30 kg krůtích prsou vcelku
  • 1 polévková lžíce hladké dijonské hořčice
  • polévková lžíce hrubě mleté dijonské hořčice
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • 30 g másla
  • ½ dcl oleje
  • 3 dcl sladké smetany
  • 2 křehká jablka
  • 2 dobře uzrálé hrušky
  • polévková lžíce vegety nebo koření podobného typu
  • mletý pepř, sůl

Postup:

Obě hořčice smícháme a potřeme jimi očištěné a vlhkým hadříkem otřené maso. V chladničce ho necháme minimálně 2 hodiny proležet.V kastrolu rozpálíme olej a maso, které jsme po proležení osolili a opepřili, v něm ze všech stran opečeme. Podlijeme vodou a v troubě pečeme nepřikryté cca 90 minut. Během pečení maso obracíme a podléváme vodou, ke konci vínem. Měkké maso odložíme na teplé místo.

Jablka i hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky. V kastrolu rozehřejeme máslo a plátky ovoce krátce podusíme. Poté zalijeme smetanou, přidáme zbytek hořčice, šťávu z pečeně, ochutíme vegetou a povaříme 5 – 10 minut. Maso nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou a obložíme plátky ovoce. Vhodnou přílohou jsou vařené široké nudle, nejlépe domácí.

Poznámka:

Zdá-li se nám omáčka příliš řídká, můžeme ji zahustit lžičkou škrobu, rozmíchaného v troše vody. Celková doba přípravy cca 2 hodiny + doba potřebná k proležení masa.