Která stavba je nejblíže mému srdci? To je otázka, které se bojím, říká Jan Soukup

27. březen 2021

Ateliér renomovaného plzeňského architekta Jana Soukupa se specializuje především na rekonstrukce budov a v tomto směru byl Jan Soukup prakticky u všeho podstatného, co se od sametové revoluce v Plzni a západních Čechách událo.

"Začínali jsme Měšťanskou besedou, radnicí, spořitelnou, klášterem Františkánů, muzeem. Asi nejvýš z hlediska ocenění stavím klášter v Novém Dvoře u města Toužim. Tato obnova dostala Cenu obce architektů," řekl Jan Soukup.

Jan Soukup s moderátorem Michalem Jančaříkem

Letos jeho studio dodělává hned několik významných realizací - katedrálu sv.Bartoloměje, Mariánskou Týnici, Chotěšov, Velkou synagogu. "První dvě jmenované stavby je v plánu veřejnosti otevřít na začátku června," doplnil architekt Jan Soukup, který v tomto roce oslaví 75 let a rozhodně nezahálí.

"Letos se začne stavět kostel v Brně-Líšni, který jsme projektovali a v soutěži dostali přednost před návrhem Josefa Pleskota, čehož si docela považuju."

autoři: Michal Jančařík , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.