Kuře nadivoko

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Velmi rychlá a vynikající úprava kuřecího masa. Naložené maso můžeme mít v ledničce i několik dnů a podle potřeby odebíráme potřebné množství a úprava jídla pak už opravdu trvá jen pár minut. V tomto případě jde o „minutku“ v pravém slova smyslu.

Suroviny na 4–6 porcí:

4 plátky kuřecích prsíček

1 cibule

1 polévková lžíce oleje

2 kávové lžičky bramborového škrobu

1 malá plechovka sterilovaných žampiónů

2 bobkové listy

4 kuličky nového koření

4 kuličky celého pepře

2 jalovčinky

1/2 kávové lžičky sušeného tymiánu

1 kelímek (200 ml) šlehačky

4 polévkové lžíce brusinkové marmelády

2 polévkové lžíce oleje na opékání

Postup:

Kuřecí maso otřeme vlhkým ubrouskem, trochu ho naklepeme a nakrájíme přes vlákno na nudličky silné asi 1 cm. Dáme ho do mísy, osolíme, pokapeme olejem, přidáme všechno koření, na kolečka nakrájenou cibuli, škrob, dobře promícháme a dáme na hodinu do chladničky, aby se maso proleželo.

Na pánvi rozehřejeme olej a připravené maso v něm za stálého míchání opečeme. Asi po pěti minutách přidáme na plátky nakrájené sterilované žampióny a společně podusíme asi pět minut. Pak odstraníme koření, vše zalijeme šlehačkou a velmi krátce, asi dvě minuty, povaříme.

Na závěr přidáme brusinkovou marmeládu, promícháme a dále již nevaříme.

S přílohou si v tomto případě nebudeme lámat hlavu. Ke kuřeti po myslivecku totiž nejlépe chutná dušená rýže.

Celková doba přípravy tohoto receptu trvá přibližně 1,5, a to včetně doby potřebné k proležení masa