Kuře v nádivce

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Hanky z Chebu

Suroviny:


1 chlazené kuře
8 lžic oleje
8 plátků uzeného bůčku
sůl, pepř, kmín
grilovací koření

na nádivku:
1 l mléka
8 lžic hrubé krupice
50 g másla
2 vejce
sůl, pepř, majoránku
2 stroužky česneku
80 g uzeného bůčku
3 kusy kuřecích jater


Postup:


Do pekáče nalijeme olej, poklademe plátky bůčku, mezi ně naskládáme na díly rozdělené, osolené a opepřené kousky kuřete. Posypeme kmínem a grilovacím kořením. Vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut do poloměkka. Během pečení podléváme výpekem.
V kastrolu svaříme mléko s krupicí na středně hustou kaši. Vmícháme máslo, vejce, sůl, pepř, majoránku, rozetřený česnek, na kostičky nakrájený bůček a na kousky pokrájená játra. Nádivku nalijeme mezi rozpečené kuře a pečeme po dobu asi 20 minut dozlatova.

Přílohy: bramborový salát bez majonézy, vařený nebo opečený brambor,
zeleninový salát

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.