Kuřecí mozaika
Velmi dobrá varianta přípravy kuřecího masa. Maso takto upravené je velmi chutné, šťavnaté, a hlavně jde o recept, který obohatí mnohý jídelníček.
Suroviny na osm porcí:
500 g mletého kuřecího masa (horní stehna bez kůže)
250 g uzeného masa
2 rohlíky nebo housky
100 ml bílého vína nebo mléka
2 vejce
70 g strouhaného tvrdého sýra
1 cibule
2 stroužky česneku
1 paprika
1 masité rajče
1 větší mrkev
100 g čerstvých žampiónů
1 lžíce majoránky
1 lžička mletého bílého pepře
sůl
strouhanka na zahuštění
tuk na vymazání (sádlo nebo olej)
2 misky – vaničky z hliníkové fólie (formy na biskupský chlebíček)
Postup:
Rohlíky nakrájíme na plátky a přelijeme vínem nebo mlékem. Poté je společně s masem najemno semeleme.
Očištěnou cibuli, mrkev, rajče, papriku a vařené uzené maso nakrájíme na kostičky, oloupané žampióny na plátky a spolu s kořením, vejci, nastrouhaným sýrem a utřeným česnekem přidáme k mletému masu. Mírně osolíme, poněvadž nutno brát v úvahu, že uzené maso a sýr jsou slané. Dobře promícháme a podle potřeby můžeme zahustit strouhankou.
Směsí naplníme lehce vymaštěné vaničky, nebo formy a pečeme téměř hodinu při 160–170 °C v předehřáté troubě.
Po upečení necháme mozaiku trochu prochladnout, pak ji vyklopíme a krájíme na plátky.
Teplou podáváme s různě upravenými brambory a zeleninovými saláty, studenou s pečivem. Obě varianty jsou výborné.
Celková doba přípravy této mozaiky trvá přibližně 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.