Kůrovcová kalamita na Šumavě je prý zažehnána

12. prosinec 2001

Několikaletá kůrovcová kalamita v NP Šumava je zažehnána. Tvrdí to Správa NP. Podle ekologů to ale není tak docela pravda. V boji proti kůrovci pomohlo podle nich hlavně počasí.

Podle ředitele NP Šumava Ivana Žlábka kůrovcová kalamita prakticky končí.

Ivan Žlábek: V letošním roce kůrovce je jenom 13 % nebo asanované hmoty jenom 13 % v porovnání s rokem 1996 a zkrátka vše nasvědčuje tomu, že kůrovcová kalamita končí.

Důvodů, které zapříčinily ústup kůrovce je několik.

Ivan Žlábek: Tady musíme skloubit promyšlenou činnost člověka na základě výzkumů a znalostí a zkušeností staletí člověka, ale nemůžeme zapomenout na přírodu. Ta léta vlhkých, s vysokými srážkami, s chladnými nebo mokrými zimami samozřejmě přispělo k tomu, aby ten kůrovec, ta populace kůrovce, aby se snížila na ten téměř základní stav, který je dneska.

Nevládní ekologické organizace ale informace o zdravotním stavu šumavského lesa v NP nepovažují za překvapivé. Více Karolína Šulová z Hnutí Duha.

Karolína Šulová: Čísla Správy NP pouze potvrzují to, co už dlouho říkají vědci i ekologické organizace. Totiž, že na kůrovce nemá vliv kácení, ale především počasí. Obdobné výsledky jako v NP Šumava mají konec konců i v Bavorsku, kde se nekácí a díky tomu tam na rozdíl od české strany také nehrozí vznik holin.

Podle ředitele NP Šumava Ivana Žlábka je postup v Bavorském lese i v NP Šumava stejný.

Ivan Žlábek: Tady musím říci, že je naprostá nepravda to, co se neustále v novinách z úst právě třeba Hnutí Duha opakuje, že se sice asanuje, ale veškeré dříví se nechává v lese v Bavorsku, že se ani neasanuje. To je zkrátka totální nesmysl. Tam je to prakticky stejné jako u nás.

Před několika lety jsme se sešli v pralese Trojmezná, kde vlastně bylo to ohnisko ekologických iniciativ. Jak to tam vypadá? Měla nějak ta blokáda vliv na zdraví lesa na Trojmezné?

Ivan Žlábek: Měla zcela zásadní a já musím říci, že to je jediný otazník, jak to bude vypadat dál toto místo v Trojmezné na Šumavě, tak právě tam asanace stoupla v okolí té Trojmezné.

S tím, že by blokáda kácení kůrovcem napadených stromů na Trojmezné zhoršila stav kůrovce v této lokalitě, Karolína Šulová nesouhlasí.

Karolína Šulová: Samozřejmě, že počet napadených stromů kůrovcem na Trojmezné je za dva roky vyšší, než za jeden rok, jak udává správa NP. Podstatné ale je, že se potvrzuje ten trend, který je zjevný v celém parku. Totiž i tady počty kůrovcem, za ten poslední rok, napadených stromů klesly, protože jsou ovlivněny počasí a nikoliv, jestli se zasahuje nebo ne.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: Dan Moravec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.