Květák dvakrát jinak

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Léto je v plném proudu, rostou a dozrávají oblíbené druhy zeleniny a ovoce. Květák je v mých očích jakýmsi letním zeleninovým králem kuchyně. Proto dnes předkládám mnou velmi oblíbené dva recepty, jež mají stejný základ – v celku vařený květák.

Královský květák

Suroviny na čtyři porce:

1 velký květák nebo 2 menší

250–300 g libového uzeného bůčku nebo anglické slaniny

200 g nastrouhaného tvrdého sýra

200 ml smetany na šlehání

3 vejce

sůl

1 lžička másla

2 vejce uvařená natvrdo

70 g šunky

Královský květák

Postup:

Květák zbavíme listů, očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Nerozebíráme jej na růžičky, ale ponecháme vcelku. V páře, nebo v osolené vodě jej uvaříme téměř doměkka, přibližně 10–12 minut. Ve vodě vařený květák necháme okapat, u vařeného v páře to není třeba.

Uzený bůček nakrájíme na přiměřeně dlouhé klíny, které rovnoměrně zasuneme mezi květákové růžičky.

Nádobu vymastíme máslem, vložíme do ní připravený květák a zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce a přimíchali polovinu strouhaného sýra.

Ve vyhřáté troubě pečeme při 180 °C asi 15–20 minut.

Květák potom posypeme zbylým sýrem, teplotu zvýšíme na 200 °C a v troubě necháme ještě asi 10 min. Povrch pokrmu má mít zlatohnědou barvu.

Zapečený květák přendáme na mísu a ozdobíme jej plátky nakrájenými natvrdo vařenými vejci a šunkovými kornoutky.

Přílohu doporučuji: vařené brambory sypané pažitkou, saláty z čerstvé zeleniny

Doba přípravy trvá přibližně 75 minut.

Vařený květák s osmaženou strouhankou

Vařený květák s osmaženou strouhankou podle receptu Mirky Kuntzmannové

Suroviny:

1 větší květák

100 g másla

120 g strouhanky

sůl

čerstvá nebo nakládaná zelenina

Postup:

Květák zbavíme listů, poté ho očistíme, omyjeme a ve slané vodě, nebo v páře uvaříme. Měkký vyjmeme, necháme okapat a přendáme ho na mísu.

Před podáváním květák posypeme na másle dozlatova osmaženou strouhankou. Podle své fantazie obložíme podušenou zeleninou a podáváme jako přílohu k pečením, nebo jako samostatný pokrm s vařenými brambory.

Doba přípravy trvá přibližně 25 minut.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.