Kynutá bábovka s mákem a s rybízovým džemem
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 40 g droždí
- 60 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 200 ml vlažného mléka
- vanilkový cukr
- trochu rumu
- pomerančová kůra
- citrónová kůra
- sůl
- máslo na vymazání formy
Suroviny na náplň:
- 350 g mletého máku
- 150 g cukru
- 150 g rybízového džemu
- 2 vejce
- 1 dl rybízového sirupu nebo džusu
- 100 g sladké strouhanky (z dětských piškotů nebo keksů)
- trochu griotky
Postup:
Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, sůl, nastrouhanou citrónovou a pomerančovou kůru, vanilkový cukr a sypké suroviny promícháme. Do vlažného mléka dáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Máslo rozehřejeme a do vlahého přidáme rum, vejce a směs dobře našleháme.
Touto směsí spolu se vzešlým kváskem zaděláme těsto, které dobře propracujeme. Dobře prodělané těsto se nechytá mísy ani vařečky. Mísu neprodyšně přikryjeme mikrotenovou folií a necháme nakynout při pokojové teplotě. Vykynuté těsto rozválíme a do ¾ potřeme náplní. Pevně zavineme a vložíme do máslem vymazané bábovkové formy. Těsto propícháme jehlou a necháme ještě chvíli kynout. Pečeme cca 50 minut při 180°C. Upečenou bábovku necháme trochu prochladnout a potom ji vyklopíme a pocukrujeme.
Příprava náplně:
Rybízový džem naředíme sirupem nebo džusem, vmícháme vejce, cukr, mletý mák a griotku. Takto připravenou náplní namažeme plát těsta a posypeme sladkými drobečky. Teplota nádivky by měla být stejná jako teplota těsta.
Celková doba přípravy cca 3 hodiny včetně doby potřebné ke kynutí těsta.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka