Kynutá bábovka s mákem a s rybízovým džemem

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 40 g droždí
  • 60 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 200 ml vlažného mléka
  • vanilkový cukr
  • trochu rumu
  • pomerančová kůra
  • citrónová kůra
  • sůl
  • máslo na vymazání formy

Suroviny na náplň:

  • 350 g mletého máku
  • 150 g cukru
  • 150 g rybízového džemu
  • 2 vejce
  • 1 dl rybízového sirupu nebo džusu
  • 100 g sladké strouhanky (z dětských piškotů nebo keksů)
  • trochu griotky

Postup:

Mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, sůl, nastrouhanou citrónovou a pomerančovou kůru, vanilkový cukr a sypké suroviny promícháme. Do vlažného mléka dáme lžičku cukru, rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek. Máslo rozehřejeme a do vlahého přidáme rum, vejce a směs dobře našleháme.

Touto směsí spolu se vzešlým kváskem zaděláme těsto, které dobře propracujeme. Dobře prodělané těsto se nechytá mísy ani vařečky. Mísu neprodyšně přikryjeme mikrotenovou folií a necháme nakynout při pokojové teplotě. Vykynuté těsto rozválíme a do ¾ potřeme náplní. Pevně zavineme a vložíme do máslem vymazané bábovkové formy. Těsto propícháme jehlou a necháme ještě chvíli kynout. Pečeme cca 50 minut při 180°C. Upečenou bábovku necháme trochu prochladnout a potom ji vyklopíme a pocukrujeme.

Příprava náplně:
Rybízový džem naředíme sirupem nebo džusem, vmícháme vejce, cukr, mletý mák a griotku. Takto připravenou náplní namažeme plát těsta a posypeme sladkými drobečky. Teplota nádivky by měla být stejná jako teplota těsta.

Celková doba přípravy cca 3 hodiny včetně doby potřebné ke kynutí těsta.