Kyselé svatojánské ořechy využijete všude tam, co černé olivy

16. červen 2023

Anglické svatojánské pickles. To je další název neobvyklé pochoutky s lahodně kořeněnou kyselou chutí, která nepřestane překvapovat vaše hosty a podle autorky květinových kuchařek Jany Vlkové ani vás samotné.

„Kyselé ořechy přidávám do nejrůznějších salátů, nadrobno na kousíčky do mrkve, do řepného salátu i do bramborového. Někdy jako zajímavou kyselou černou dekoraci na chlebíčky a krekry. Nakrájené na jemné plátky nebo malé kousky se dají použít všude tam, kde byste použili černé vypeckované olivy,“ říká Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin.

Vyzkoušet můžete recept na její rychlé krekry s jedlými bylinami, ale vystačíte si i s obyčejným rohlíkem. Kyselé svatojánské ořechy na pečivo přichytíte čerstvým sýrem a dozdobíte třeba pažitkovými květy.

Superrychlé sušenky s bršlicí kozí nohou

Rozehřejeme troubu na 170 °C.

Ingredience
  • 125 g hladké mouky
  • 100 g sádla
  • 4 lžíce bílého vína
  • hrst bršlice kozí nohy nebo jiné dobré byliny
  • 1 lžička libečkového semínka
  • ¼ lžičky soli

Bršlici dobře omyjeme, osušíme a nakrájíme nadrobno.

Mouku nasypeme do větší mísy. Přidáme sádlo pokrájené na menší kousky, přilijeme bílé víno a přisypeme libečkové semínko a sůl.

Rychle zpracujeme na těsto, aby se sádlo nestihlo rozpustit.

Na posypaném válu těsto rozválíme na 3mm tlustý plát a vykrájíme sušenky.

Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 8 minut.

Kyselé svatojánské ořechy

Ořechy omyjeme, zbavíme stopek a propícháme nožem nebo špičatou jehlicí. Vyrovnáme je do lahví s širokým hrdlem.

Ingredience
  • Na 5 skleniček o objemu 300 ml: 1 kg zelených ořechů
  • 300 g kuchyňské soli
  • 250 ml 8% octa
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička semínek koriandru
  • 3 bobkové listy
  • malý svitek skořice

Ze soli a 1 litru vody uděláme slaný nálev a ořechy jím zalijeme tak, aby byly zcela ponořené. Zašroubujeme víčka a necháme 2 až 3 týdny odležet v temnu. Občas lahvemi zatřepáme, aby se ořechy rovnoměrně nasákly.

Po 2 až 3 týdnech slanou vodu vylijeme, ořechy propláchneme čistou vodou a rozložíme na papírovou utěrku. Pozor – ořechy mohou na kuchyňské lince nechávat neodstranitelné skvrny, musíme je dobře podložit, aby neprosakovaly! Necháme proschnout 24 až 48 hod. Ořechy by měly lehce svraskat, zčernat, ale nikoli ztvrdnout.

Z octa, 750 ml vody a koření svaříme nálev. Ořechy v něm povaříme 1 až 3 min. Záleží na tom, jak jsou měkké, resp. tvrdé – každý plod je originál. Je důležité, aby se nerozpadaly.

Povařené ořechy rozdělíme do sklenic a zalijeme kořeněným nálevem. Pasterujeme v myčce na intenzivní program, nebo v zavařovacím hrnci jako okurky (na 90 °C 15 až 20 min. podle velikosti lahví). Necháme 3 týdny odležet.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.