Lákají nevšední zážitky

30. květen 2011
Publicistika

Muzejní noc a Noc kostelů přilákaly v uplynulých týdnech na Západě Čech tisíce návštěvníků. Jindy je takový úspěch nevídaný. Petra Kosová se nad obrovským zájmem zamýšlí v následujícím příspěvku.


Obvykle galerie a muzea počítají návštěvníky na desítky, vyjma Techmanii nebo Muzeum loutek, a to za celý týden. A pak přijde akce jako je Muzejní noc a počty za jediný večer jdou do stovek. Podobně kostely jsou v ateistických Čechách spíše sporadicky navštěvovanými památkami, výjimkou je Půlnoční mše o Vánocích. A při Noci kostelů jejich popularita prudce vzroste. Jak je to možné?

Malou roli hraje jistě i to, že vstup je většinou zadarmo. Ale mnohem důležitější jsou jiné faktory. Třeba pozdní otevírací doba, už to je nevšední. A vzhledem k pracovnímu vytížení mnohých dospělých mají náhle rodiny šanci na společný zážitek v pracovní den. Je tu lákavý punc mimořádnosti, instituce často nabízejí pohled do svého zákulisí, které je jindy nepřístupné nebo prezentují ukázky práce svých zaměstnanců, kterou si mnozí diváci nedokáží často ani představit. Nebo dokonce mají představu nehybné instituce, v níž nemají její zaměstnanci co na práci. I tato osvěta je důležitá. Lákavé jsou doprovodné programy: hudební vystoupení, kostýmované scénky, divadelní představení, tvůrčí dílny. Ve výsledku
navštíví vzdělávací a duchovní instituce množství lidí, kteří obvykle muzea, galerie a domy Páně bez povšimnutí míjí. Náhle je z menšinové nabídky atrakce prokazatelně většinová.

Noc kostelů v Plzni

Je užitečné čerpat z této zkušenosti inspiraci. Proč například neuspořádat, byť v menším měřítku, několik podobných akcí do roka, třeba i za vstupné? S doprovodným programem a s tvůrčími dílnami, které vycházejí z práce a náplně dané instituce.

Jasně pozitivním rysem byla letos poprvé společná propagace všech institucí, které se na Muzejní noci v Plzni prezentovaly, i když mohla být viditelnější. Bylo by zajímavé jít ještě dál: připravit program celého regionu, klidně západu Čech s přehledem všech institucí. A proč do té společné propagace nezapojit i Noc kostelů? Ta ostatně může inspirovat svými poutnickými pasy: kdyby příští rok bylo možné získat jednoduchý a výtvarně originální pas a sbírat razítka v institucích, které zájemci navštíví, je na světě zajímavý suvenýr - a instituce mohou získat alespoň částečný přehled o tom, nakolik lidé o Muzejní noci putují. Nebo motivovat sběratele razítek dárky, které zúčastněné instituce propagují. Nebo oslovit restaurace kvůli speciální tematické nabídce a prodlouženým dobám na večeře. Nebo přes
Centrum Bavaria/Bohemia v Schönsee oslovit německé návštěvníky. Pro zajímavost: jen večer navštívila například Západočeské muzeum skoro tisícovka lidí, 750 hlásí Muzeum loutek.

Muzeum loutek v Plzni - loutkomat

Lze jít ještě dál, porozhlédnout se po městě a zjistit, co je tu zajímavého ze světa umění třeba i na amatérské nebo školní bázi, získat dobrovolníky a programy cíleně společně tvořit se ZUŠ nebo zájmovými spolky.

Už je to tu zase: evropsky se tomu říká synergie, lidsky sdružování potenciálu, jehož účinek se díky spolupráci mnohokrát násobí. A to je téma projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015. Ostatně, tvůrčí tým by podobné akce měl pomáhat koordinovat a rozvíjet. Pro začátek by mohl zástupce muzejních a galerijních institucí pozvat třeba na Den Meliny
Mercouri, který je zaměřen na studenty. Třeba z toho nějaká spolupráce vykvete.


autor: Petra Kosová
Spustit audio