Laskavec ocasatý smažený v těstíčku
„Laskavec ocasatý kvete do zámrazu, na zahradě jsou to úžasné dekorativní rostliny. Květy se dají smažit v těstíčku a pak podávat se šťouchanými brambory nebo s dýňovým pyré,“ říká mlsně Jana Vlková, která smažený laskavec považuje za ,strašně dobré jídlo‘.
„Těstíčko můžete použít, jaké máte rádi. Já abych se pořád neopakovala, udělala jsem si těstíčko z kukuřičné mouky a piva,“ vysvětluje autorka květinových kuchařek.
Laskavec ocasatý není možné nahradit laskavcem ohnutým ani trojbarevným, protože jsou příliš ostnité. Použít místo něj ale můžeme merlík bílý nebo merlík všedobr.
Suroviny pro 4 osoby:
30 dkg květů laskavce ocasatého
10 dkg kukuřičné mouky
200 ml piva
2 vejce
olej na smažení
Postup:
Smícháme mouku, pivo a vejce, vyšleháme hladké těstíčko.
3–5 cm dlouhé kousky květů laskavce obalujeme v těstíčku a zprudka smažíme v rozpáleném oleji.
Necháme okapat na papírovém ubrousku a ihned podáváme.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.