Ledviny nám mohou odejít, aniž bychom si toho všimli

10. březen 2015

Podle odhadů 10-12 % lidí v naší populaci trpí nějakou poruchou ledvin. O tom, že se v této skupině nachází, člověk vůbec nemusí vědět - můžeme přijít až o 90% funkce ledvin, aniž bychom měli nějaké potíže. Nemocné ledviny prostě nebolí.

Zdravé ledviny mají velký význam pro náš organismus: tvoří moč, odstraňují z krve odpadové látky a nadbytečnou vodu, zachovávají v těle chemickou rovnováhu, pomáhají při regulaci krevního tlaku, udržování zdravých a pevných kostí a tvorbě červených krvinek.

Preventivní prohlídky

Funkčnost ledvin se snižuje s věkem, u lidí starších 60 let bývají choroby ledvin častější. Pro odhalení onemocnění ledvin je důležité chodit 1x za 2 roky na preventivní prohlídky k praktickému lékaři, které jsou bezplatné. Jestliže vyšetření moči, případně krve, ukáže na problém s ledvinami, dává praktický lékař pacientovi doporučení k nefrologovi. Zejména pokud jsme obézní, trpíme cukrovkou nebo vysokým krevním tlakem, měli bychom si ledviny hlídat. Patříte mezi pouhou 1/4 Čechů, kteří preventivní prohlídky nezanedbávají?

Možné příznaky chronického onemocnění ledvin

Sami nemáme příliš možností, jak poruchu ledvin odhalit, snad jen všímat si barvy moči (neměla by být růžová, s krví nebo hodně tmavá) a otoků nejen nohou, ale i víček a jiných měkkých tkání. Dalšími nespecifickými příznaky jsou zvýšená únavnost, dušnost, nechutenství, zvracení a poruchy soustředění, ale to až v pokročilejších stádiích nemoci.


Seznam dialyzačních středisek FMC – DS v západních Čechách:
Plzeň - Alej Svobody 29
Karlovy Vary - Zbrojnická 688/22
Mariánské Lázně - Tepelská 137
Sokolov - Slovenská 1863

Chronicky nemocné ledviny nebolí

Stále je třeba mít na paměti, že chronické onemocnění ledvin nebolí. Bolest pociťujeme pouze při jejich rychlém zvětšení, zánětu, pohybu kamenů nebo blokování odtoku moči. Snižování funkce ledvin je plíživé a bezbolestné, až najednou může být pozdě – když nezemřeme, skončíme na dialýze a čekací listině na transplantaci, pokud transplantace připadá v úvahu.

Jak se starat o své ledviny

O své ledviny bychom měli aktivně pečovat: dodržovat přiměřený pitný režim, zdravě jíst (vyhýbat se škodlivým látkám obsaženým v potravinách, omezit dosolování), udržovat si dobrou kondici a optimální váhu, nekouřit. Pozor na nadužívání léků, především analgetik. Na ledviny mohou mít nepříznivý vliv i infekce, jako je angína, které bychom proto neměli přecházet.

Ledviny

Pitný režim

Objem tekutin, které přijmeme, by se měl odvíjet od naší fyzické zátěže a teploty okolního prostředí – jestliže víc vypotíme, měli bychom i více pít. Záleží na individuálních potřebách člověka i v závislosti na hmotnosti, pohlaví a věku. Starší lidé nemívají žízeň a proto by měli věnovat pozornost tomu, jestli dostatečně pijí. Pitný režim nesmíme zanedbávat, ale také bychom neměli ledviny přetěžovat nadměrným pitím. Obecně se doporučuje přibližně 1,5 – 2 l tekutin denně, nezapomínejme ale, že se jedná o celkový objem přijatých tekutin, tedy i v polévkách, ovoci apod.

Bylinky

Bylinné kůry mohou být prospěšné, nicméně ani s nimi to nesmíme přehánět. Zjistěte si, zda neobsahují bylinky s močopudným efektem - aby nedošlo k odvodnění, měli bychom pak deficit doplňovat nejlépe čistou vodou. Dobrou volbou je urologický čaj z lékárny.

Světový den ledvin 12.3.

12. březen byl letos Světovým dnem ledvin. Dialyzační střediska Fresenius Medical Care – DS při této příležitosti nabízela bezplatné konzultace a základní vyšetření ledvin. V Plzni o ně projevilo zájem více než 40, v Karlových Varech přes 60 lidí, jejich průměrný věk byl 62 let. K další návštěvě bylo na základě vyšetření provedených v obou uvedených střediscích pozváno celkem 18 lidí. Jako kuriozitu organizátoři uvedli, že akci ke Světovému dni ledvin využil i jeden turista z Německa.

Spustit audio