Lehký bramborový salát

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:

600 g brambor
2 větší mrkve
1/4středně velkého celeru
1 cibule
2 nakyslá jablíčka
3 sladkokyselé okurky
1 malá konzerva sterilovaného hrášku
200 ml zakysané smetany
100 ml bílého jogurtu
1 lžička moučkového cukru
šťáva z 1/2citrónu
1 lžíce plnotučné hořčice
sůl
mletý pepř

Postup:


Nejdříve omyjeme brambory, mrkev a celer a vše uvaříme do měkka. Pro přípravu salátu si vybereme raději menší brambory stejné velikosti, rychleji se uvaří. Najemno nakrájíme cibuli, oloupaná jablka a kyselé okurky. Vše dáme do větší mísy spolu s okapaným hráškem. Měkké brambory a zeleninu opatrně slijeme a necháme vychladnout. Studené brambory spolu se zeleninou oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a přidáme do mísy.
V menší misce smícháme smetanu, jogurt, cukr, sůl, citrónovou šťávu a hořčici a přidáme do mísy k ostatním surovinám. Vařečkou důkladně, ale opatrně promícháme. Podle chuti můžeme přidat sůl a citrónovou šťávu. Před podáváním necháme salát v chladu alespoň 30 minut odležet.

Celková doba přípravy 40 minut
cca 4 porce

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová