Lepiduša - tradiční pokrm z Valašska

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny 4 porce:

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • 300 g polohrubé nebo hrubé mouky
  • 120 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 150 g švestkových povidel
  • 1 lžička mleté skořice
  • 50 g mletého máku

Postup:

Nejprve rozmícháme povidla se skořicí, podle hustoty je můžeme naředit vodou a také umeleme mák.

Oškrábané a omyté brambory nakrájíme na kostky a v osolené vodě je uvaříme doměkka. Slijeme z nich vodu, ještě horké zasypeme moukou a rozšťoucháme je. Vařečkou rozmícháme na hladkou, nepříliš tuhou hmotu. Proto mouku raději přisypáváme, abychom jí nedávali zbytečně mnoho. Množství mouky závisí na typu brambor.

Část této hmoty rozestřeme na mělké talíře, pomažeme rozmíchanými povidly a pokapeme rozehřátým máslem. Na povidla namažeme opět bramborovou hmotu, bohatě posypeme mletým mákem a cukrem a nakonec polijeme rozehřátým máslem.

Typické valašské jídlo, velmi chutné a oblíbené nejen u dětí, ale i u dospělých.

Celková doba přípravy je cca 45 minut.