Les u rozhledny Chlum projde proměnou, probíhá rozsáhlé kácení

26. říjen 2024 10:00

Stovky starých a suchých borovic a smrků vykácí správci lesa v okolí rozhledny Chlum v Plzni na Doubravce. Zvýší se tím bezpečnost pro návštěvníky lesa. Stromy nahradí přirozený porost.

Těžkou techniku a padající stromy můžete v těchto dnech vidět v lese v okolí rozhledny Chlum v Plzni na Doubravce. Plzeň je od letoška novým majitelem těchto pozemků a chce, aby byly pro návštěvníky bezpečné. Práce na údržbě zaberou několik měsíců a vstup do některých částí lesa může být dočasně omezený.

Aktuálně je ke kácení určeno 600 až 700 stromů, jedná se o borovice a smrky. „Kromě souší bereme i stromy, jež nejsou v dobrém zdravotním stavu. Nechceme se sem vracet s technikou každý rok, proto teď provádíme silnější zásah,“ uvádí Milan Sekáč z Plzeňských městských lesů. Na Chlumu se změní složení stromů, do budoucna převáží listnaté druhy z přirozeného zmlazení jako dub červený, javor nebo habr. Díky tomu by měl být les odolnější vůči nepříznivým vlivům.

„V prvním kole prací odstraníme nebezpečné stromy, nelegální cyklotraily, černé skládky a staré rozpadlé budovy,“ popisuje Milan Sekáč. „Následně vybudujeme novou cestní síť, máme také v plánu legální cyklotrail, který bude splňovat bezpečnostní parametry, a doplnění laviček a herních prvků.“ Úpravy na Chlumu by mohly být hotové do pěti let.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio